Hlavní obsah

Opilá žena v metru spadla do kolejiště, lidé zmáčkli nouzové tlačítko

Díky tlačítku na nouzové zastavení vlaku se ve stanici metra Nádraží Veleslavín podařilo v sobotu zachránit ženu, která spadla do kolejiště. Byla opilá a na okraji nástupiště zavrávorala, přepadla do kolejiště a následně zůstala nehybně ležet. Pomohli jí svědci, kteří zmáčkli nouzové tlačítko a upozornili dispečera. Zraněné pak pomohl lékař, který se na místě ocitl čirou náhodou.

Záchrana cestující, která spadla do kolejiště v metruVideo: Policie ČR

Článek

K pádu došlo v sobotu 17. srpna, policie o incidentu informovala ve čtvrtek odpoledne. „Cestující, kteří stáli na nástupišti, začali okamžitě volat o pomoc a jedna z žen po upozornění dalšího cestujícího běžela k nouzovému tlačítku, které zmačkla, a tím zastavila provoz metra,“ informovala mluvčí policie Eva Kropáčová.

Policie incidentem a faktem, že svědci zmáčkli nouzové tlačítko, zřejmě v lepším světle reaguje na nedávnou tragickou nehodu ve stanici metra Křižíkova. Do kolejiště tam upadl nevidomý muž, který zůstal ležet v kolejišti. Nikdo z několika svědků mu nedokázal pomoci, o nouzovém tlačítku navíc zřejmě nikdo z nich nevěděl. Po krátké chvíli do stanice přijelo metro. Na místě svým zraněním podlehl.

Nevidomý muž spadl do kolejiště v pražském metru. Život mu mohl zachránit kdokoliv zmáčknutím nouzového tlačítka

Krimi

Tentokrát se díky zmáčknutí tlačítka podařilo ženu zachránit. „Dispečer okamžitě zkontroloval, zda je bezpečné vstoupit do kolejiště, a na místo přivolal záchranáře a policii. Po souhlasu dispečera do kolejiště vstoupil lékař, který zrovna metrem cestoval, a okamžitě začal zjišťovat stav poškozené,“ dodala mluvčí.

Foto: Policie ČR

Záchrana cestující, která spadla do kolejiště v metru.

Po chvilce se na místě už potkávali policisté, hasiči a záchranáři. Ti začali zraněnou ženu ošetřovat. V sanitce pak dali ženě dýchnout a zjistili, že má 2,5 promile alkoholu v dechu. Vlivem toho na hranici nástupiště zavrávorala a upadla.

Policisté poděkovali všem svědkům za jejich pohotovou reakci.

Tlačítka k nouzovému zastavení vlaku jsou na všech nástupištích metra. Většinou na začátku a na konci na zdi nebo na sloupech. Stisknutím tlačítka se v daném směru zastaví přijíždějící vlak, případně systém nedovolí vlaku ze stanice odjet. Tlačítko jde poznat jednoduše – je celé červené s bílými nápisy a červeným tlačítkem ve spodní části.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Nouzové tlačítko v metru

Tlačítko, které by slepci z metra zachránilo život. Natočili jsme, jak rychle po jeho zmáčknutí vlak zabrzdí

Krimi

Výběr článků

Načítám