Hlavní obsah

Ohraná báchorka o mořeplavci a hordách pirátů zase zabrala. Seniorka přišla o desítky tisíc

Nová Paka

Internetoví podvodníci, před nimiž policie i úřady v poslední době varují, stále nepolevují ani se svéráznými historkami, kterými motají svým obětem hlavy. Důkazem je případ z Jičínska, kde seniorka naletěla údajnému šéfovi ropné společnosti, jenž se plaví po moři, kde se to hemží piráty, takže chtěl své cennosti uklidit do bezpečí, bylo ale nutné zaplatit přepravu. Žena na to kývla, zásilka ale nikde.

Foto: Envato

Ilustrační foto

Článek

Seniorka kvůli podvodu přišla o 55 tisíc korun a vlastně dopadla ještě dobře, jiné oběti těchto podvodů to stálo statisíce i miliony.

O případu z Nové Paky v pátek informovala mluvčí policie Martina Jandová. S neznámým podvodníkem si začala na sociální síti psát 80letá žena v domnění, že je ředitelem ropné společnosti a má problém – plaví se v oblastech, kde jsou piráti.

„Aby neztratil cennosti, poslal jí balík se zlatem, dokumenty a s finanční hotovostí. Avšak protože nemohl zaplatit přepravu, požádal ženu, aby zaplatila dopravu a proclení, aby balík mohl dorazit za ní do České republiky. Domluvili se, že až balík přijde, žena si z něj vezme své půjčené peníze. Bohužel však balíček nikdy nepřišel,“ popsala podvod mluvčí.

Piráti jsou mi v patách. Seniorka poslala „námořníkovi z Itálie“ statisíce

Bezpečnost

Policisté v souvislosti s tímto případem připomněli, že se jednalo o jeden z mnoha typů z online podvodů.

„Všichni bychom měli být obezřetní a nepodléhat manipulaci podvodníků, kteří se snaží získat naše osobní informace nebo nás přimět k platbě za něco, co ve skutečnosti neexistuje. Důvěřivost může být jejich silným nástrojem, ale my bychom měli zůstat ostražití,“ dodala mluvčí.

Internetoví podvodníci útočí ve vlnách. Reagují podle dění v Česku

Bezpečnost

Související články

Výběr článků

Načítám