Hlavní obsah

Odsouzený si pěstmi vyřizoval účty se soudcem

Právo, pab
PLZEŇ

Případ, který se zřejmě zapíše do historie soudnictví, vyšetřuje plzeňská policie. Třicetiletý soudce Vladimír Žák schytal ránu pěstí od muže, kterého v minulosti potrestal za šoférování bez řidičáku. Přitom oba muže k sobě svedla náhoda. Slavili příchod Nového roku ve stejném klubu.

Foto: E-mince.cz
Článek

"Ke konfliktu došlo kolem půl sedmé ráno v Klubu 21. Útočník poškozeného nejprve napadl verbálně a potom ho pěstí srazil k zemi," řekl Petr Kovář z plzeňského policejního ředitelství. Nebýt včasného zákroku ochranky klubu, která oba muže od sebe odtrhla, mohl incident skončit krveprolitím.

Policisté zatím napadení vyšetřují jako přestupek. "Není vyloučené, že během vyšetřování bude případ překvalifikován na trestný čin," dodal Kovář. Napadený soudce byl útokem svého "klienta" šokován. "Tohle jsem opravdu nečekal. Popravdě řečeno, nenapadlo mě, že by normální člověk tímto způsobem vystartoval na soudce," řekl Vladimír Žák.

Ten muži v červnu loňského roku uložil peněžitý trest za maření výkonu úředního rozhodnutí a na dva roky mu zakázal usednou za volant. Spis nyní leží u odvolacího soudu a případ ještě není pravomocně rozhodnutý.

"Určitě si mě pamatoval, navíc moji známí mu v klubu říkali, kdo jsem a aby toho nechal. Nic zase tak závažného neprovedl a trest, jaký jsme mu tehdy vyměřil, je podle mého názoru adekvátní. O to víc mě překvapilo, jak na moji přítomnost reagoval. Potkávám se s obžalovanými, které jsem potrestal daleko přísněji a jsou v klidu," dodal soudce.

Vše odstartovala krádež kabelky

"Moje známá zjistila, že ji v klubu někdo ukradl kabelku, kde měla peníze a další věci. Začali jsme to s manželkou řešit. Ta zavolala policisty a já šel s okradenou ženou na ně čekat ven. Za chvilku jsem se vrátil zpět do klubu a u šatny jsem viděl, jak se ten muž naváží do mé paní. Slušně jsem ho požádal, aby toho nechal, že jsme na odchodu. Začal mě tykat a sprostě nadávat. Ochranka klubu ho umravnila a já jsem se vrátil ven," popsal incident soudce.

"Za chvilku z klubu ten muž vyběhl a namířil si to přímo na mě. Praštil mě do obličeje a povalil na zem. Nestačil jsem se ani bránit. V další útoku mu zabránila ochranka, která ho zpacifikovala a nakonec ho odvezli pryč jeho kamarádi. Já jsem zůstal jako opařený," dodal Žák.

Předseda plzeňského okresního soudu Jiří Levý nechtěl případ příliš komentovat. "Vím o tom, je to v šetření policie. Nemám od ní zatím žádnou oficiální zprávu," uvedl Levý. Jiní oslovení soudci jsou útokem na svého kolegu zděšeni. "Pomalu abychom nikam nevystrčili ani nos a nebo žádali o policejní ochranu," shodli se.

Související témata:

Výběr článků

Načítám