Hlavní obsah

Odpolední siestu rodině na Plzeňsku narušil závod rallye. Auto přistálo přímo ve skleníku

Třebobuz

Na uplynulé sobotní odpoledne Dalibor Bernhard jen tak nezapomene. Ve skleníku u jeho chaty v malé vsi Třebobuz na severním Plzeňsku mu totiž přistálo závodní auto, které během rallye vyletělo ze silnice. „Hlavní je, že jsou všichni v pořádku. Majetek je přece pomíjivá věc,“ zdůraznil 56letý muž.

Foto: Jana Meierová Zemanová

Závodníci plzeňské rallye prorazili v obci Třebobuz plot u chaty, s vozem skončili ve skleníku

Článek

Řidič Peugeotu 208 nevybral zatáčku, prorazil plot a zastavil se až o skleník. „Seděli jsme akorát se ženou a otcem před chatou a odpočívali. Bylo to zhruba deset dvanáct metrů od nás,“ vyprávěl Bernhard.

Okamžitě se sebral, běžel k posádce automobilu a chtěl jí pomoci. „Na místě se ale hned sešla spoustu lidí, včetně pořadatelů. Rozhodně jsem tam nebyl sám. Každý se snažil něco udělat. Nechci, aby to vypadalo, že mám nějaké zásluhy,“ podotkl.

Šofér neutrpěl žádné zranění, jeho kolega byl v šoku, a tak ho zdravotníci odvezli na pozorování do nemocnice. „Krátce jsme spolu ještě mluvili. Byli z toho oba zaskočení a omlouvali se. Zásadní je, že se jim nic nestalo. Zdraví je přece na prvním místě,“ zopakoval.

Protože je řidičem z povolání, má pro nehodu pochopení. „Kluci si prošli svým. Dokážu se do jejich situace vžít,“ pokračoval Bernhard. Na silnicích často vidí, že stačí chvilka a stane se nepříjemnost, nebo dokonce malér. „Vždyť skleník i plot opravíme,“ řekl.

Organizátor akce Jiří Hasman z Auto rallye klubu Plzeň uvedenou reakci ocenil. „Je hezké, když jsou k nám lidé vstřícní. S majitelem jsme od té doby v kontaktu kvůli způsobené škodě. Kolegovi dokonce říkal, že snad kvůli tomu příští rok nezměníme trasu, protože ve vsi se toho moc neděje,“ zmínil.

Bernhard mu dal za pravdu. Vtipkoval, že následující rok je potřeba dát před jeho plot alespoň dva balíky slámy. „Aby manželka zase neměla sklizený skleník předčasně,“ smál se.

Událost nevyšetřuje ani policie. Informaci Novinkám potvrdil její mluvčí Ondřej Hodan. „Šlo o uzavřený okruh při rallye, kdy platí specifické podmínky. Nejedná se tedy o běžnou dopravní nehodu,“ vysvětlil.

Výběr článků

Načítám