Hlavní obsah

Obžalovaný strážník přiznal rány obuškem. Není to ten, co mě bil, překvapil poškozený

Se slzami v očích popisoval, jak strašná to byla řežba, když jej strážník mlátil obuškem a jak poníženě se přitom cítil. Když ale Lukáše Hudáka na konci jeho emotivní výpovědi sokolovský soudce Emil Pešina vyzval, zda je obžalovaný tím, kdo ho zbil a zlomil mu přitom ruku, nastala zcela absurdní situace.

Foto: Patrik Biskup, Novinky

Obžalovaný strážník Jakub Ivanič (vpravo) u sokolovského okresního soudu

Článek

Ačkoliv se v rámci své výpovědi strážník sokolovské městské policie Jakub Ivanič (36) přiznal, že během použití donucovacích prostředků Hudáka dvakrát přetáhl teleskopickým obuškem, Hudák při pohledu na něj řekl, že on to nebyl.

„Ten, kdo mě mlátil a způsobil mi zranění, byl tmavovlasý s plnovousem. Pan obžalovaný je plešatý a bez vousů. Že tady dneska sedí zrovna on, jsem zpočátku považoval za nějakou kamufláž, aby nebyl skutečný viník potrestán. Ale tenhle člověk to opravdu neudělal,“ překvapil Hudák.

„Za svoji praxi jsem v soudní síni ještě nezažil, aby byla podaná obžaloba a pak svědek přijde a řekne, že to není obžalovaný. Jsem z této situace, která tady dnes nastala, skutečně překvapený. Zřejmě měla v přípravném řízení proběhnout rekognice,“ reagoval předseda senátu.

Strážníci Pavouk a Ještěrka „čistili“ Brno od bezdomovců, dostali podmínku

Krimi

Narážel zřejmě na to, že s Hudákem přišli později do styku další policisté.

Podle státní zástupkyně byl Ivanič členem dvoučlenné hlídky, která proti Hudákovi zasahovala kvůli rušení nočního klidu v červenci 2022.

„Při služebním zákroku proti podnapilému muži jej nejprve oslovil: ‚Co tady řveš, zmrde.‘ A když muž nemohl prokázat svoji totožnost, neboť u sebe neměl patřičné doklady a žádal obviněného, aby přivolal jeho manželku, tak nevhodně a vulgárně odpověděl slovy: ‚Na co ji budu volat, když ji mám doma a mrdám ji tam,‘“ uvedla žalobkyně.

Donucovací prostředky kvůli agresivitě

Když se Hudák proti tomu hlasitě ohradil, tak podle tvrzení státní zástupkyně proti němu použil strážník nepřiměřeným způsobem teleskopický obušek jako donucovací prostředek, se kterým ho nejprve udeřil opakovaně do stehna a do žeber.

„Napadený muž začal couvat. Upadl na zem a schoulil se do klubíčka. Obžalovaný se jej pokusil silně udeřit do hlavy, přičemž poškozený úder vykryl levou rukou a došlo ke zlomenině loketní kosti,“ dodala žalobkyně s tím, že zranění si vyžádalo operaci a poškozený zůstal následně dva měsíce v pracovní neschopnosti.

Obviněný strážník před soudem uvedl, že použili s kolegou donucovací prostředky kvůli Hudákově agresivitě.

„Vyzvali jsme ho, aby zanechal protiprávního jednání. Reagoval sprostými nadávkami, které přešly ve výhrůžky zabitím. Pak zaujal bojové postavení, a když mě chtěl praštit, vytáhl jsme obušek a jednou nebo dvakrát ho praštil do stehna,“ popisoval Ivanič, co se tehdy odehrálo.

„Pak začal couvat, a přitom zakopl o obrubník. Využili jsme toho, dali mu pouta a převezli na záchytku, kde jsme ho museli přikurtovat na lůžko, protože byl agresivní,“ dodal.

Jak dodal, Hudák si tehdy na žádné zranění nestěžoval.

„Až později nás zavolali kolegové ze státní policie, že je v nemocnici a má něco s rukou,“ vypovídal Ivanič, který u městské policie pracuje 14 let. „Nejsem žádný surovec. Určitě bych nikdy nikoho nemlátil do hlavy. Bylo to tak i v tomto případě,“ dodal.

Přiznal, že byl opilý

Na otázku, proč neměli při zákroku zapnutou kameru, tak jak se to běžně dělá, strážník řekl, že na to prostě nebyl čas. Za zneužití pravomoci úřední osoby a ublížení na zdraví mu hrozí až 8 let vězení.

Hudák před soudem přiznal, že byl tehdy opilý.

„Pokřikoval jsem na známou v okně. Pak jsem zaregistroval majáky a strážníky poprosil, aby zavolali mé ženě. To, co o ní řekli, mě naštvalo. Následovala ta řežba obušky. Řval jsem bolestí. Chovali se ke mně, jak kdybych někoho zabil nebo znásilnil,“ plakal Hudák před soudem.

Soud bude pokračovat výslechem dalších svědků.

Soud potrestal strážníky za zbití muže na procházce

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám