Hlavní obsah

Obžalovaný galerista Fröhlich je už pět měsíců znovu ve vazbě

V letitém soudním případu týkajícím se několika stovek údajně padělaných obrazů slavných českých malířů přistoupila středočeská soudkyně Iva Říhová k překvapivému kroku. Na hlavního obžalovaného Jaroslava Fröhlicha nechala už loni krátce před Vánocemi znovu uvalit vazbu. V té je obchodník s obrazy a galerista dosud.

Foto: archiv, Právo

Jedním z padělaných děl měl být obraz Emila Filly Zátiší s ovocem, sklenicí a květinami. Podle odborníků z Národní galerie se ale jednoznačně jedná o pravý obraz

Článek

Fröhlich za mřížemi vazební věznice skončil poprvé už po svém zadržení v roce 2016 a byl v ní až do následujícího roku. Ven se dostal na kauci 8,5 milionu korun, načež mu v průběhu let vrátil soud s ohledem na řádné chování 5,5 milionu.

Galeristu, jeho manželku Evu a podnikatele i obchodníka s obrazy Milana Trokana pak řešily kvůli domnělým padělkům zhruba čtyř stovek uměleckých děl hned dva soudní senáty středočeského krajského soudu.

Bohdalová nedostala obraz zpět

V případu jde o obrazy, malby, kresby a další umělecká díla významných českých autorů, například Josefa Čapka, Josefa Lady, Františka Kupky, Toyen, Jana Zrzavého, Emila Filly, Václava Špály, Jindřicha Štýrského, Kamila Lhotáka a dalších.

Cena děl se pohybovala od desítek tisíc korun po několik milionů korun. Podle původní obžaloby však obrazy nechal vytvořit Fröhlich od počátku devadesátých let až do roku 2006 u různých padělatelů, sehnal si k nim také falešné znalecké posudky.

Jeden z domnělých padělků, konkrétně obraz Emila Filly Zátiší s dýmkou a hrozny, který prodali manželé Fröhlichovi za 1,5 milionu korun, si na radu privátního bankéře pořídila herečka Jiřina Bohdalová, která je v případu jednou z poškozených.

Galerista Fröhlich zproštěn obžaloby

Krimi

Ta si pak ale nechala zpracovat znalecký posudek, který konstatoval, že se nejedná o padělek, ale o originální Fillovo dílo.

Proto se už třikrát snažila získat obraz zpět do svých rukou, avšak doteď neúspěšně. Právní zástupce Bohdalové přitom soud upozornil na skutečnost, že poškozená už má pokročilý věk (93 let) a léta se nemůže ze svého obrazu těšit.

Dva senáty, dva různé rozsudky

Jenže první soudní senát vedený Michalem Tomášem galeristu a další obviněné obžaloby v prosinci 2022 pravomocně zprostil s tím, že se žádného podvodného jednání nedopustili. Hlavním důvodem bylo přesvědčení soudu, že nebyl prokázán jejich podvodný úmysl.

Ve věci také neexistovala jistota, že celkem 213 uměleckých děl bylo falešných, protože posudky znalců se v tomto ohledu neshodly. Osvobození obžalovaných navrhl i státní zástupce.

V druhé větvi, kde jde o 183 obrazů a maleb, však senát vedený Říhovou vynesl už v srpnu 2019 zcela opačný verdikt. Obžalované uznal vinnými a uložil jim vysoké tresty vězení i milionové sankce. A to i přes návrh žalobce všechny aktéry osvobodit.

Soud rozdal tresty v kauze padělaných obrazů, určil i odškodné pro Bohdalovou

Krimi

Fröhlich tehdy dostal osm let za mřížemi a povinnost uhradit poškozeným majitelům domnělých padělků škodu 15 milionů korun, jeho žena si vysloužila šest let vězení a sankci 5 milionů, podnikatel Trokan pak sedm let a rovněž peněžitý trest 5 milionů.

Jenže tento verdikt koncem září 2021 zrušil odvolací pražský vrchní soud a nařídil kauzu znovu projednat. Důvodem podle všeho byly závažné pochybnosti nadřízeného soudu týkající se znaleckých posudků tvrdících, že umělecká díla jsou padělky.

Senát Říhové proto musel přibrat nový znalecký ústav, který měl pravost obrazů přezkoumat. Obhajoba totiž mezitím přišla s posudky expertů z Národní galerie, kteří zkoumali tři různá díla obsažená v obžalobě, a u všech konstatovali, že šlo o originály.

Nové hlavní líčení v této části pak začalo loni v srpnu. Jenže Fröhlich má dlouhodobé vážné zdravotní problémy, podstoupil operaci zhoubného ledvinového nádoru a poté loni 9. října náročnou operaci krční páteře.

Soud zrušil tresty za údajné padělání obrazů

Krimi

Poté požádal krajský soud o odročení hlavního líčení kvůli nařízenému klidovému režimu, který měl trvat do konce listopadu, a poté kvůli rehabilitacím naplánovaným do konce roku.

Říhová však nechala zpracovat na Fröhlicha znalecký posudek, podle kterého byl prý schopen účasti na hlavním líčení. Znalec ale podle obhajoby nebyl expertem na fyzikální a rehabilitační medicínu či neurochirurgii, nýbrž jen na neurologii.

Nechala ho sledovat

Galerista se poté několika listopadových a prosincových termínů jednání i kvůli docházení na rehabilitace nezúčastnil, načež Říhová přistoupila k nepříliš častému kroku.

„Obžalovaný se v určitém období omlouval z hlavního líčení ze zdravotních důvodů, a to tak, že to začalo být podezřelé, a zdálo se, že je to spíše obstrukční jednání,“ řekl tento týden Novinkám mluvčí středočeského krajského soudu Jiří Wažik.

„Bylo tam nařízeno sledování obžalovaného a bylo zjištěno, že žádný léčebný režim, jaký uváděl, nemá a ve dnech, kdy se omlouval z hlavního líčení, třeba cestoval i do zahraničí,“ dodal Wažik.

Žena z Plzeňska si sehnala falešné lékařské zprávy, aby se stala pěstounkou

Krimi

Soudkyně Říhová si těmito zjištěními podle něj potvrdila, že Fröhlich maří řízení. „A rozhodla o vzetí obžalovaného do vazby,“ doplnil Wažik s tím, že důvody vazby jsou možný útěk obžalovaného a jeho pokračování v trestné činnosti.

Stalo se tak loni 19. prosince, kdy Fröhlicha zatkli u něj doma, a to den poté, co byl autem už podruhé řešit na Slovensku podklady k obhajobě, jak tvrdí jeho advokáti. Od té doby je galerista za mřížemi ruzyňské vazební věznice. On i jeho advokáti však míní, že neprávem.

Ostatně v okamžiku, kdy jej soud poslal znovu do vazby, paradoxně rozhodl o vrácení zbytku z původní kauzy, tedy tří milionů korun. Podle obhájců je ale dosud Fröhlich neobdržel.

„Samotné maření hlavního líčení, i kdyby se ho klient dopustil, není zákonným důvodem pro vazbu, a to ani z pohledu ústavní judikatury, a nelze ho zaměňovat s obavou, že se obžalovaný bude skrývat nebo že uprchne a tím odůvodňovat tzv. útěkovou vazbu,“ upozornil v pátek jeden z Fröhlichových obhájců Josef Kešner.

Policisté řeší už desítky případů podvodníků s lístky na MS v hokeji

Domácí

Doplnil, že od okamžiku, kdy jeho klient skončil za mřížemi, mu nebyla ve věznici zabezpečena žádná pooperační péče, absolvoval jen několik rehabilitací v Ústřední vojenské nemocnici v Praze (ÚVN), které mu však nepomohly.

„Současný zdravotní stav pana Fröhlicha vyžaduje akutní intenzivní rehabilitační péči, má značně omezenou hybnost krční i bederní páteře, je nucen brát silná analgetika proti bolesti,“ přiblížil Kešner.

I podle soudní znalkyně a také primáře rehabilitace ÚVN by měl Fröhlich podle Kešnera místo pobytu ve vazbě hospitalizován anebo podstoupit intenzivní lázeňskou léčbu.

Pět měsíců odloučení

„Před operací jsem měl od krční páteře takové bolesti, že bych si utrhl vlastní ruku. Musel jsem podstoupit náročnou operaci, kdy mi byl do krku vsazen implantát, a páteř mám fixovanou čtyřmi šrouby, které mi zůstávají do konce života,“ vzkázal Novinkám rozhořčeně Fröhlich přes obhájce Kešnera.

„Žádal jsem soud o odročení hlavního líčení, abych se mohl dát zdravotně do pořádku, absolvovat rehabilitace. Místo toho jsem ve vazbě,“ doplnil.

Připomněl, že kauza trvá 8 let, z toho 6,5 roku se aktivně hájí před soudem, jako jediný se podle svých slov vždy dostavoval ke všem hlavním líčením.

„Už pět měsíců jsem citově odloučen od svých dětí. Popravdě si vyčítám, že jsem přes bolesti a léky vůbec soud o něco žádal,“ poznamenal Fröhlich, který už mohl být z vazby dávno doma.

Dvakrát žádal o propuštění výměnou za kauci a další pojistky v podobě dohledu probačního úředníka a zákazu vycestovat. I státní zástupce s tím podle obhájců souhlasil, soudkyně Říhová však žádosti pokaždé zamítla, naposledy 26. dubna.

Hlavní líčení je naplánováno na příští týden, s Fröhlichem se však soud spojí jen prostřednictvím videokonference, protože mu jeho aktuální zdravotní stav osobní účast podle obhájců neumožňuje. Řada termínů jednání je pak i v červnu.

Objednal si falešné maturitní vysvědčení, hrozí mu až tříletý trest

Krimi

Výběr článků

Načítám