Hlavní obsah

Obžalovaná šéfka ústeckého stacionáře Helias odmítla před soudem vinu

Ředitelka ústeckého denního stacionáře pro handicapované Helias Drahomíra Brožová, která je obžalovaná z pokusu o dotační podvod, v úterý před krajským soudem v Ústí nad Labem odmítla vinu. Přiznala nicméně, že udělala chybu.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Krajský soud v Ústí nad Labem

Článek

Žalobce ženu viní z pokusu o dotační podvod a pokusu poškození zájmů Evropské unie, za což jí v případě prokázání viny hrozí od dvou do osmi let vězení.

Žena podle obžaloby využívala k soukromým účelům dva elektromobily určené pro potřeby stacionáře, na vozidla ale byla poskytnuta evropská dotace. Evropský pověřený žalobce Petr Hořín novinářům řekl, že škoda nevznikla, protože dotace proplacena nebyla.

„Paní Brožová, respektive společnost Helias, za kterou jednala, podala žádost o platbu, nicméně vzhledem ke zjištěním, která byla učiněna v mezidobí, poskytovatel dotace financování zastavil a dotaci neproplatil,“ popsal Hořín a dodal, že z tohoto důvodu jsou trestné činy kvalifikovány ve stadiu pokusu.

Devatenáct obvinění kvůli čachrům se zakázkami, je mezi nimi i starosta Chomutova

Krimi

Obžalovaná už v žádosti tvrdila, že vozidla použije Helias pro potřeby osobní asistence a denního stacionáře. Podle obžaloby tomu tak ale nebylo.

„Chci důrazně odmítnout, že jsem měla úmyslně poškozovat dotační program a provést cokoli, co je v obžalobě. Nic z toho jsem úmyslně neprováděla,“ řekla Brožová.

Přiznala však, že udělala chybu, když „párkrát použila auta pro osobní účely.“ Odmítla, že by uvedla špatné informace do žádosti. „Stalo se, co se stalo, a moc mě to opravdu mrzí,“ uzavřela s tím, že v případě jejího odsouzení by se to podepsalo na fungování sociální služby, tedy i na klientech a zaměstnancích.

Před soudem v úterý vypovídala také dcera obžalované, která v denním stacionáři pracuje. Uvedla, že nikdy nebylo ničím úmyslem spáchat dotační podvod. Přiznala, že pokud se podle kamerových záznamů nacházelo auto mimo území Ústeckého kraje, cesta byla určena k soukromým účelům.

V jednom z případů například jela s matkou na letiště do Drážďan, kde vůz zůstal asi týden zaparkovaný. Dodala, že soukromými jízdami nikdy neohrozily chod společnosti Helias, protože jezdily auty v době, kdy nebyl ve stacionáři žádný řidič, nebo mimo pracovní dobu.

Dotaci na provoz stacionáře poskytl i Ústecký kraj, který loni na základě podnětu od reportéra Jana Tuny udělal kontrolu zaměřenou na nakládání s dotací. Kontrola žádné pochybení neodhalila.

Soudce Martin Majchrák nařídil jednání do 26. září.

Ministr Bek předjel kolonu na D1 záchranářskou uličkou

Domácí
Související témata:
Stacionář

Výběr článků

Načítám