Hlavní obsah

Obviněný z obchodu s drogami přišel o raritní SUV z devadesátek. Policie ho prodala

Brno

O tři auta a jednu motorku přišel muž, kterého policisté stíhají kvůli obchodu s drogami a látkami s hormonálním účinkem. Aby se o zabavenou techniku stát nemusel starat, rozhodl o prodeji s tím, že utržené peníze budou v úschově. Muž tak přišel i o poměrně raritní GMC Typhoon a marně dokazoval, že takové auto už by jen rostlo na ceně.

Foto: ebay.com

GMC Typhoon

Článek

Muž vedle zmíněného GMC Typhoon přišel i o dodávku, Škodu Octavii a motocykl Suzuki Intruder. Policisté se rozhodli vše bez souhlasu obviněného muže prodat s tím, že než v případu rozhodne soud, bude to trvat ještě dlouhé měsíce, a navíc by státní zástupce stejně podal návrh na propadnutí věcí.

„Bez ohledu na konečné rozhodnutí je prodej zajištěných věcí v zájmu všech, neboť tímto postupem bude lépe uchována jejich hodnota,“ vysvětlili policisté.

Necelých pět tisíc kusů

Muž se proti tomu rozhodl bránit a namítal, že zejména u GMC Typhoon je předpoklad, že jeho cena bude jen stoupat. Toto raritní SUV ze začátku devadesátých let ohromovalo ve své době svými rychlostními výkony a vyrobilo se ho pouhých 4697 kusů.

Muž se bránil prodeji nejprve stížností ke státnímu zastupitelství, ale marně. Žalobci připomněli, že doposud nebyly spolehlivě vypátrány všechny finanční toky skupiny, jejíž byl muž členem, navíc sám se rozhodl nevypovídat, kvůli čemuž se vše protahuje.

Polsko přitvrdilo: Za alkohol za volantem řidiči seberou auto. Navždy

Evropa

„Z toho je zřejmé, že hodnota zajištěných vozidel, na nichž by několik let byla prováděna jen běžná údržba, bude nutně klesat. Zajištění co nejvyšší hodnoty z jejich prodeje je podle krajského státního zastupitelství i v zájmu stěžovatele,“ napsali brněnští žalobci.

Šel až k Ústavnímu soudu

Obviněný zkusil najít zastání ještě u Ústavního soudu, ale ani tam nepochodil. Senát v čele s Danielou Zemanovou mu vzkázal, že nucený prodej je kompromisem minimalizujícím majetkové ztráty na straně obviněných i státu, který se tak o ně nemusí starat.

„Hodnota vozidla Typhoon, které stěžovatel nejvíce vyzdvihuje, není nijak výjimečně vysoká, zhruba 650 000 korun na nejvyšší hranici, což nutně ovlivňuje racionalitu vynaložení nákladů na jeho uchování,“ uvedli soudci s tím, že muž navíc hodnotu auta doložil jen jedním inzerátem staženým ze sociální sítě Facebook.

Řidič BMW se čtyřmi promile boural. Svědci ho zadrželi a policie mu auto zabavila

Krimi

Související články

Výběr článků

Načítám