Hlavní obsah

Kriminální dohra u stomilionové dotace na linku na toastový chleba pro Penam z Agrofertu

Praha
Aktualizováno

Policie obvinila jednu firmu a dva lidi za dotační podvod při žádosti o dotaci na inovační linku pro výrobu toastového chleba. Škodu kriminalisté vyčíslili na 100 milionů korun. Policisté neuvedli, o jakou firmu se jedná, jimi uvedené informace ale ukazují na společnost Penam, spadající pod holding Agrofert ze svěřenských fondů expremiéra Andreje Babiše (ANO).

Foto: Petr Topič MfDnes + LN / Profimedia, Profimedia.cz

Linka na výrobu toastového chleba v pekárně Penam (21. března 2022)

Článek

O trestním stíhání v pátek informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

„Obviněné osoby měly během procesu žádosti o dotaci podat nepravdivé údaje a zamlčet podstatné údaje, které podléhaly podmínkám dotačního řízení,“ uvedl mluvčí.

Ibehej rovněž zmínil, že po auditu Evropské komise (EK) se projekt ukázal jako nezpůsobilý ke svému proplacení, čímž měla vzniknout celková škoda ve výši 100 milionů korun České republice zastoupené ministerstvem průmyslu a obchodu.

Stomilionovou dotaci na toasty stát od Penamu stále nevymáhá

Ekonomika

„Součástí zahájení trestního stíhání je také zajištění náhradní hodnoty, výnosu z trestné činnosti, a to nemovitostí ve vlastnictví stíhané právnické osoby,“ uvedl mluvčí NCOZ.

Obviněným hrozí pět až deset let vězení a policie je vyšetřuje na svobodě. Policie neuvedla, o jakou firmu se jedná, rovněž neuvedla jména trestně stíhaných, informace o lince na toastový chleba, kdy byla dotace ve výši 100 milionů korun, ukazuje na společnost Penam, spadající pod holding Agrofert ze svěřenských fondů expremiéra Andreje Babiše (ANO).

Stomilionovou dotaci na linku získala v roce 2018 od ministerstva průmyslu a obchodu firma Penam ze skupiny Agrofert, kterou bývalý premiér a předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš vložil do svěřenských fondů.

Auditoři: Nic inovativního, toasty se v holdingu už pekly

Babiš převedl Agrofert do svěřenského fondu začátkem roku 2017. Stále je ale jeho beneficientem, což znamená, že veškeré zisky všech firem ve fondu nadále patří Babišovi.

Ministerstvo průmyslu v březnu 2022 informovalo o tom, že Penamu stomilionovou dotaci na výrobní linku toastového chleba odebere, kdy důvodem byl zmíněný audit EK. Evropští auditoři konstatovali, že se zaměřoval na produkt, který se již v rámci holdingu Agrofert vyrábí, připomněla ČTK.

Agrofert tehdy reagoval tak, že podporu získal v souladu s dotačními pravidly a že na unikátnosti linky trvá. Nyní jakékoli provinění opět odmítl.

Mluvčí holdingu Pavel Heřmanský si není vědom, že by se firma dopustila čehokoli protiprávního. „Jsme přesvědčeni, že jsme postupovali v souladu se zákonem a dotačními pravidly,“ sdělil v pátek ČTK Heřmanský.

Agrofert dostal na Slovensku rekordní pokutu přes půl miliardy. Trik měl provést ještě za Babiše

Evropa

Výběr článků

Načítám