Hlavní obsah

Obvinění z Chomutova zatím zůstávají ve funkcích. Náměstek popsal, čeho se měli dopustit

Primátor Chomutova Marek Hrabáč (ANO) a šéf místních strážníků Tomáš Douda, kteří jsou obviněni v chomutovské kauze, zůstávají ve svých funkcích. O jejich dalším působení rozhodne až mimořádné jednání zastupitelstva. To chomutovští radní svolali na 3. září.

Foto: Michael Polák, Novinky

Vazebně stíhaného primátora Chomutova Marka Hrabáče (ANO) zastupují v čele města zleva Milan Märc (Nový sever), 1. náměstek primátora, a Milan Petrilák (ANO), 2. náměstek primátora.

Článek

Ve funkci zůstává i obviněná ředitelka Zooparku Chomutov Věra Fryčová, o níž má rozhodnout rada města 26. srpna. Zatímco primátor Hrabáč je stíhán vazebně, Doudu s Fryčovou vyšetřuje policie na svobodě.

„Předpokládám, že na mimořádném zastupitelstvu se situace kolem pana Hrabáče a pana Doudy bude řešit. Nechci předjímat jak. Předpokládám, že se budeme bavit o jejich odvolání,“ potvrdil Milan Märc (Nový sever), první náměstek chomutovského primátora s tím, že odvolání ředitelky Fryčové je kompetencí rady města, a proto ho budou řešit radní.

Soud rozhoduje o vazbách v chomutovské kauze. Primátora Hrabáče už odvezla eskorta

Domácí

Ti podle Märce svolali mimořádné jednání zastupitelstva až na 3. září mimo jiné kvůli tomu, že ještě očekávají informace k celé kauze od státního zastupitelství. „Žádné oficiální informace v tuto chvíli nemáme,“ naznačil náměstek, že město o ně bude usilovat.

Zda by mohla nastat situace, že by se obviněný primátor Hrabáč sám vzdal postu primátora nebo mandátu zastupitele, vedení města netuší. „Takové náznaky nemáme. Nemluvili jsme ani s právníky primátora. Pokud tak bude chtít (primátor) konat, určitě nám dá nějakým způsobem vědět,“ řekl druhý náměstek chomutovského primátora a jeho stranický kolega Milan Petrilák (ANO).

Milan Märc také řekl, že se osobně sešel jak s obviněným šéfem strážníků, tak s obviněnou ředitelkou zooparku, a odmítl tvrzení, že město s jejich odvoláním zbytečně vyčkává. „Sám za sebe nepředpokládám, že by situaci ještě zhoršovali. A skutečně si chceme počkat na vyjádření od státního zastupitelství, abychom se mohli zodpovědně rozhodnout. Nechceme se ukvapit,“ vysvětlil Märc.

Märc: Fryčová antedatovala, Douda lustroval

Naznačil také, čeho se měli obvinění Douda a Fryčová dopustit. „U paní Fryčové nedošlo s největší pravděpodobností k žádné korupci ani k žádné újmě na úkor města. Jde o osobní selhání. V případě zakázky, která se vyšetřuje, mělo dojít (z její strany) k antedatování a podobným věcem,“ uvedl Märc. „Ale u té samotné zakázky pravděpodobně nedošlo k žádné korupci nebo navýšení ceny. Je za tím jen to pochybení, které ale nechci obhajovat, a neříkám, že je zanedbatelné,“ zmínil Märc.

Šéf strážníků Douda se zase podle něj měl provinit tím, že na vyžádání primátora Hrabáče lustroval poznávací značky aut, která primátorovi připadala podezřelá. „Stejně jako u paní ředitelky Fryčové jsme hodnotili, zda bylo poškozeno město, nebo jestli se pan Douda účastnil nějakého spolčení nebo spiknutí. Informace nasvědčují tomu, že to tak vůbec nebylo a že vlastně pouze poslechl příkaz pana primátora jako svého velitele a udělal aktivity, které udělat neměl. Toho jsme si vědomi my i on,“ odpověděl na dotaz Novinek Märc.

Kdo je mezi obviněnými v chomutovské kauze?

Foto: ČTK

Primátor Chomutova Marek Hrabáč (ANO)

Fyzické osoby:

Marek Hrabáč (ANO), primátor Chomutova

Ladislav Šmucr, jednatel jirkovské firmy Rocknet

Libor Tačner, bývalý ředitel Správy a údržby silnic Ústeckého kraje

Tomáš Douda, ředitel Městské policie v Chomutově

Věra Fryčová, ředitelka Zooparku Chomutov

Tomiáš Kindl, jednatel Union Aerospace Corporation

Petr Bursík (ODS), radní města Karlovy Vary

Právnické osoby:

Rocknet, s.r.o. (Jirkov, jednatel Ladislav Šmucr)

Reo Group, s. r.o. (Praha, jednatel Ladislav Šmucr)

Union Aerospace Corporation, s.r.o. (Chomutov, jednatel Tomáš Kindl)

Úředníků Chomutova se kauza netýká

Radnice podle něj zatím neoficiálně ví, že kauza se nijak netýká úředníků chomutovského magistrátu. „Mezi vyšetřovanými, nebo dokonce obviněnými nejsou žádní úředníci magistrátu, kteří mají veřejné zakázky na starosti,“ potvrdil Märc.

Zářijový termín pro mimořádné zastupitelstvo zvolili podle Märce radní i kvůli tomu, že už bude po prázdninách a dovolených, a chtějí, aby se sešlo celé zastupitelstvo.

Kauza podle Märce Chomutov velmi poškozuje. „Naše město je asi zakleté. Pracuji na radnici už šestým rokem, snažím se kredit města zlepšovat, ale tato kauza nás zase vrátí do doby, kde už jsme byli,“ řekl náměstek chomutovského primátora.

Policie obvinila sedm lidí kvůli švindlu se zakázkami v Liberci

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám