Hlavní obsah

Obří detonace děsily Ostravu. Policie obvinila muže

Ostrava

Za velmi hlasitou detonaci, která v pondělí vyděsila část Ostravy, hrozí až pět let vězení šestačtyřicetiletému muži. Kriminalisté ho zadrželi krátce poté, co v neobydlené části města odpálil podomácku sestavený výbušný systém. Navíc vyšlo najevo, že má na svědomí i další dva výbuchy z minulých dní.

Foto: Policie ČR

Výbušný systém, který policie zajistila

Článek

Obrovská rána se ozvala v pondělí odpoledne ve volném terénu v Ostravě-Hrabové. „Policisté rozjeli okamžitě akci k prověření události, která se jevila jako výbuch nástražného výbušného systému,“ uvedla mluvčí policie Soňa Štětínská.

„Zásahová jednotka zadržela muže, kterého obvinila z nedovoleného ozbrojování. Zjistila, že si nakoupil výbušné směsi, například chemikálie a střelný prach, a poté měl pomocí dalších předmětů, zejména různých trubek, nástražný výbušný systém sestrojit,“ uvedla mluvčí.

Inspiraci našel ve videích

Inspiraci muž našel ve videích, která zachycovala laické odstřely různých předmětů. Informace k surovinám a způsobu výroby si dohledal na internetu. Pondělní výbuch byl už třetím v pořadí, který zrealizoval.

„Vybral si vždy odlehlé místo ve volném terénu, mimo obydlenou oblast. Kdyby se v okamžiku iniciace nacházely v blízkosti osoby, mohlo vše skončit jejich těžkými zraněními,“ dodala mluvčí. Policie žádala o uvalení vazby, soud ale rozhodl o jeho stíhání na svobodě.

V souvislosti s tímto případem policie upozorňuje, že aktivita směrem k obstarávání si komponent k výrobě výbušnin, respektive nástražných výbušných systémů, jejich sestrojení a iniciace je trestná. „A to i přesto, že není v úmyslu kohokoliv ohrozit nebo zničit majetek. Současně je riziko úrazu při manipulaci s těmito předměty. V ohrožení jsou i osoby nacházející se v objektu, ve kterém jsou věci a chemikálie skladovány,“ dodala Štětínská.

Za odpálením bomby na Domažlicku byla žárlivost

Krimi

Výběr článků

Načítám