Hlavní obsah

Obnovu řízení v případu vraždy seniora ve Slopném soud zamítl

Aktualizováno

Krajský soud ve Zlíně rozhodl v mediálně známé kauze vraždy seniora ve Slopném na Zlínsku z roku 2011. Dvojice mladíků Maroš Straňák ze Slovenska a David Šimon ze Slovácka se mnoho let snaží prokázat svoji nevinu. Žádost o obnovu řízení však v jejich případu soud zamítl. Mladíci si odpykávají tresty 24,5 a 20,5 roku vězení. Oba tvrdí, že vraždu nespáchali.

Foto: Aleš Fuksa

Maroš Straňák (vpravo) a David Šimon u soudu ve Zlíně.

Článek

K vraždě došlo v září 2011 v rodinném domě sedmasedmdesátiletého muže. Podle již dřívějšího rozsudku seniora útočníci brutálně bili po celém těle, škrtili jej a kopali. Z domu si poté odnesli asi tři tisíce korun v hotovosti a zlaté šperky za přibližně čtrnáct tisíc korun. Podle soudních znalců zasadili útočníci seniorovi desítky ran.

Návrh na obnovu řízení podali oba odsouzení. Straňák se Šimonem se jí bezúspěšně domáhali již několikrát v uplynulých letech.

Foto: Aleš Fuksa

Justiční stráž přivedla do soudní síně oba již dříve odsouzené Maroše Straňáka a Davida Šimona (vpravo).

Justice v minulosti uznala oba muže vinnými při zohlednění pachových stop nalezených na místě činu. Byly i na těle zavražděného. K jejich usvědčení přispěly i výpovědi svědků.

„Co se týká pachové identifikace, tak držet mantru, že policejní pes se nikdy nemýlí a nezmýlil se ani v tomto případě, mně přijde už trochu smutné ve světle toho, kdy si ministerstvo vnitra objednalo od znaleckého ústavu České zemědělské univerzity už před lety právě prověření této metody. A bylo zjištěno, že tato metoda je vysoce nespolehlivá,“ sdělil již dříve Novinkám obhájce Davida Šimona Robert Cholenský.

Ať přijde, chytnu ho pod krk a jde do mrazáku, komentoval svědek jednání o vraždě ve Slopném

Krimi

V červnu při závěrečných návrzích Straňák před soudem podle ČTK zopakoval, že vraždu nespáchal. Účast na vraždě znovu odmítl i Šimon, řekl, že s ní nemá vůbec nic společného. Obhajoba žádala, aby soud v případu zrušil předchozí rozsudky krajského a vrchního soudu a rozhodnutí na ně navazující, povolil obnovu řízení a vrátil věc státnímu zástupci k došetření. Tvrdí, že některé důkazy, na základě nichž byli Straňák se Šimonem v minulosti odsouzeni, se podařilo vyvrátit, a navíc se objevily důkazy nové, které svědčí o jejich nevině. Obžaloba s tím nesouhlasí. Nezjistily se podle ní žádné nové skutečnosti, které by odůvodňovaly obnovení řízení.

Případ měl komplikovaný vývoj. Krajský soud nejprve dvojici zprostil obžaloby pro nedostatek důkazů, z podnětu vrchního soudu však nakonec poslal pachatele do vězení. Objevily se totiž výpovědi spoluvězňů, jimž se Straňák údajně svěřil ve vazbě.

Podle obhájců jsou svědčící spoluvězni nedůvěryhodní

Spoluvězeň Milan Rakaš již dříve policii a později soudu sdělil, že se mu Straňák ve vazbě svěřil s účastí na loupežném přepadení, které skončilo vraždou. Důležitá byla i výpověď Rakašova bratrance Ludvíka Mencla, dříve se jmenoval Ludvík Rakaš. U soudu řekl, že se mu Straňák ve vazbě k vraždě přiznal. Okolnosti, za jakých se tak stalo, si ale nepamatoval. Podle obhájců dvojice mladíků jsou však výpovědi těchto svědků nedůvěryhodné.

Případem se před nedávnem zabývaly reportérky serveru Seznam Zprávy, které poukázaly na některé nesrovnalosti. Jeden ze svědků, Ludvík Mencl, v minulosti odsouzený za podvod, novinářkám tvrdil, že se mu Straňák k vraždě nepřiznal a čin popíral. Řekl jim, že dostal nabídku nižšího trestu, pokud bude v případu vypovídat. Letos v březnu však Mencl u soudu uvedl, že reportérkám lhal.

Tresty za brutální vraždu seniora platí, řekl Nejvyšší soud

Krimi

Výběr článků

Načítám