Hlavní obsah

„Objaly jsme se a rozloučily. Za minutu přišla s nožem,“ popsala svědkyně útok v Domažlicích

Domažlice

Patnáctiletá Anna ze základní školy v Domažlicích se nemůže vzpamatovat z úterního útoku. Na svědomí ho má totiž její o dva roky mladší kamarádka, jež nožem pobodala dva spolužáky. „Je to šok. Teď se opravdu bojím,“ přiznává Anna.

Útok ve škole v DomažlicíchVideo: Klára Mrázová, Novinky

Článek

Redakce zná její skutečné jméno, ale kvůli citlivosti případu ho neuvádí. Z celé situace má školačka trauma. Událost nese o to hůř, že útočnici dobře zná. „Byla jsem snad jediným člověkem, se kterým se bavila. Možná ještě jednu kamarádku měla, jinak ale nikoho,“ pokračuje.

Ač se dívky vzájemně svěřovaly, o úterním incidentu neměla Anna nejmenší tušení. „O ničem nemluvila. Ani nenaznačila, že by něco takového chtěla udělat,“ kroutila nevěřícně hlavou školačka. „Jediné, na co se mě ptala, jestli přijde jeden spolužák. To bylo celé,“ doplňuje.

Před začátkem vyučování se obě sešly. Třináctiletá dívka šla Annu doprovodit před osmou třídu, kam ale sama nemohla nastoupit, protože propadla. „Objaly jsme se a rozloučily. Za minutu přišla s nožem dovnitř,“ líčí roztřeseným hlasem Anna.

Dívku, která v Domažlicích pobodala dva spolužáky, zpacifikovali učitelka a ředitel

Krimi

„Jako by ho chtěla zabít“

Útočnice pak očima rychle vyhledala chlapce, na něhož se předtím ptala, a vrhla se na něj. „Bylo to hrozné. Zvedla ruku a snažila se ho bodnout do břicha. Jako kdyby ho chtěla zabít,“ vypráví dívka.

Děti vyběhly okamžitě ze třídy. Některé požádaly o pomoc učitelku, jež držela na chodbě dozor. Kantorka bleskově zareagovala a agresorku, která mezitím zasáhla na zádech ještě další žákyni, zpacifikovala. Na místě pomáhal také ředitel vzdělávací instituce.

Zraněné pak ošetřili záchranáři a odvezli do nemocnice. Naštěstí už je lékaři propustili do domácí péče. Krátce po události dorazili do školy rovněž policisté a třináctiletou dívku zadrželi. „Snažila jsem se jí ještě psát, ale zatím neodpověděla,“ říká Anna.

Podle ní měla kamarádka rodinné i osobní problémy, jež trvaly delší dobu. Ředitel devítiletky Ivan Rybár potvrdil, že s dívkou v minulosti kantoři pracovali, nejednalo se však o šikanu. Blíže věc nechtěl specifikovat.

Dětem se hned po činu věnovali psychologové i krizoví interventi. Pomoc potřebuje i Anna. „Nejhorší to bylo v úterý večer. Bála jsem se dokonce i doma v kuchyni. Musela jsem si hned rozsvítit nebo si vzít aspoň telefon. A mám strach taky chodit do školy,“ uzavírá.

Kriminalisté už ve věci zahájili úkony trestního řízení. Informaci o posunu v případu zveřejnili ve středu po poledni. Dívka je podezřelá z pokusu o vraždu. Protože je nezletilá, není trestně odpovědná. Soud jí ale může uložit ústavní výchovu.

Dívka, která pobodala v Domažlicích spolužáky, skončila na psychiatrii

Krimi

Související články

Výběr článků

Načítám