Hlavní obsah

Obci na Českobudějovicku zmizelo z účtu přes deset milionů. Není jasné jak

Horní Stropnice

Z účtu obce Horní Stropnice na Českobudějovicku zmizelo v září přes deset milionů korun. Peníze odčerpal zatím neznámý pachatel a celý případ vyšetřuje kriminálka. Novinkám to potvrdil starosta Horní Stropnice Václav Kučera (KSĆM) i zástupci policie.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

„Případem se v současné době zabývají kriminalisté. V této chvíli nemůžeme podávat žádné další informace,“ uvedl mluvčí jihočeské policie Milan Bajcura.

Starosta Kučera uvedl, že zatím nemá představu, kdo mohl peníze odcizit. „V tomto případě počkáme na výsledky vyšetřování,“ zmínil Kučera.

K účtu měl přístup pouze on a dvě účetní. Nikdo z nich však podle jejich vyjádření platby nezadával. Případ policii nahlásil právě starosta.

„Někdo chce za vás čerpat úvěr.“ Důvěřivci z Hodonínska přišli o čtyři miliony

Bezpečnost

Ten společně s některými dalšími zastupiteli navrhoval v tomto týdnu na mimořádném jednání prodej patnácti hektarů obecních pozemků a úvěr pět milionů korun.

„Tyto peníze obec opravdu potřebuje ke splnění všech finančních závazků, a proto jsme s návrhem přišli. Úvěr by byl na dva roky, aby obec neměla závazky do dalších let. Opozice to ale odmítla, proto jsme jednání přerušili a budeme pokračovat 23. října,“ konstatoval starosta.

Kromě opozičních zastupitelů s vedením obce nesouhlasí ani někteří místní obyvatelé. „Podle mého názoru někdo někde musel nechat nějakou informaci, která umožnila ty peníze z účtu čerpat. Připadá mi to celé podivné, ale nechci vytvářet nějaký konstrukt, že to bylo úmyslné. Doufám, že ne. Než ale budeme shánět další finanční prostředky, tak bychom si na těch účtech měli udělat pořádek,“ citoval obyvatelku Ivanu Popelovou Český Rozhlas.

Odcizené peníze jsou asi pětinou celého obecního rozpočtu. Horní Stropnice patří na jihu Čech mezi vyhledávaná místa pro cyklistické i pěší výlety a také díky vyhlášenému koupališti.

Muž přišel o veškeré úspory. Falešný bankéř ho připravil o více než devět milionů

Krimi
Související témata:
Horní Stropnice

Výběr článků

Načítám