Hlavní obsah

Obchod s nelegálními cigaretami připravil stát za 20 let o dvě miliardy

Klášterec nad Orlicí

Jedním z nejlukrativnějších artiklů organizovaného zločinu je hned po obchodu se zbraněmi a drogami nelegální výroba cigaret. Za posledních dvacet let se českým celníkům podařilo odhalit 47 výroben, zajistit víc než 240 milionů cigaret a 950 tun tabáku. Daňové úniky činily 2,2 miliardy korun.

Za dvacet let odhalila Celní správa celkem 47 nelegálních výroben cigaretVideo: Ludmila Žlábková, Novinky

Článek

Nelegální výroba se přitom neřídí hranicemi. Zatímco dříve se k nám dovážely padělky cigaret z východu, dnes se výroba přesouvá na území Evropské unie včetně Slovenska, Polska a Česka. Většina zde vyrobených cigaret pak míří dál na západ, do Francie, Británie a podobně.

Foto: Žlábková, Ludmila, Novinky

Nelegálně vyráběné cigarety mají řadu chyb.

„Padělky cigaret tvoří asi dvě procenta celoroční spotřeby u nás, což znamená asi jednu miliardu ztráty,“ uvedl Lukáš Horák, výkonný ředitel Českého sdružení pro značkové výrobky, a připomněl, že další krácení daní představují nelegální dovozy.

Krabičky s 18 cigaretami

„Lidé si mohou legálně dovézt určité množství tabáku či cigaret, ale je i řada obchodníků, kteří nakupují v cizině a pak bez českého kolku prodávají u nás. Jedná se zhruba o patnáct až dvacet procent roční spotřeby. Převedeno na finance, stát tratí deset až dvanáct miliard,“ dodal Horák s tím, se dovoz vyplácí díky velkým cenovým rozdílům, vznikly v poslední době mezi Českou republikou a zejména Polskem.

„Začalo to v poloautomatizovaných výrobnách střední rychlosti, takové dílny byly za rok objeveny dvě, tři i čtyři. Proto se organizátoři vrátili k rukodělným manufakturám, které byly méně náročné na energie, prostory, hůř se nám je dařilo odhalit. Se stoupající poptávkou se ten trend zase otočil,“ uvedl Michal Šimůnek ze sekce Pátrání Generálního ředitelství cel. A dodal, že v těchto dílnách se dařilo vyrábět třeba 700 cigaret za minutu, krabičky se tu plnily a lepily ručně, občas v nich kupující našli jen osmnáct až devatenáct kusů.

Nevycházeli z výrobny

V posledních letech ale organizované skupiny opět přecházejí na modernější a výkonnější stroje. Před dvěma lety například celníci zajistili zařízení s výrobní kapacitou až 5000 cigaret za minutu. Vážilo 15 tun a skládalo se z výrobního a balicího stroje na řezání a úpravu tabáku, kompresorů, vývěvy a dopravníku. Investice do takové výroby včetně pronájmu, stavebních úprav a logistiky je kolem deseti milionů korun.

Foto: Žlábková, Ludmila, Novinky

Přístroj na nelegální výrobu cigaret zadržený v případu koloseum

„V rámci akce koloseum jsme tehdy zajistili nelegální výrobnu v zemědělské usedlosti u Olomouce. Daňový únik tehdy činil 170 milionů korun. Byla zcela autonomní, což znamená, že elektřinu vyráběl vlastní agregát, lidé, kteří tam pracovali, z objektu vůbec nevycházeli. Uměli to zařídit tak, že si toho ve vesnici nikdo ani nevšiml,“ přiblížil případ generální ředitel Generálního ředitelství cel Marek Šimandl.

Linka na výrobu cigaret je nyní umístěna v prostorách Celní správy v Klášterci nad Orlicí. A celkem čtrnáct osob bylo za tuto trestnou činnost odsouzeno. Z toho dvanáct je jich k této činnosti doznalo. Dva by měli strávit ve vězení šest a osm a půl roku.

Plesnivý tabák

Nelegální výroba má nejen dopad do daňových příjmů státu, ale negativa mohou pocítit i konzumenti. „Padělky cigaret jsou vyrobeny často z nevhodného a nefermentovaného tabáku, který není skladován v hygienických podmínkách. Často bývá kontaminován plísněmi nebo je napaden roztoči,“ upozornil ředitel Šimandl.

Muž v Budějovicích lákal malé chlapce do bytu na cigarety a peníze, pak je pohlavně zneužíval

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám