Hlavní obsah

Novotný dostal peněžitý trest za slova o Palestincích. Ošklivá cifra, reagoval

Praha

Soud uložil trestním příkazem starostovi Řeporyjí Pavlu Novotnému (ODS) peněžitý trest za výrok o Palestincích. Na sociální síti je označil za opice a vyzval k jejich vybombardování v souvislosti s útokem teroristického hnutí Hamás v hlavním městě Státu Izrael Jeruzalémě. Z Novotného reakce vyplývá, že podá odpor, případ pak projedná soud v hlavním líčení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný

Článek

Novotný rozhodnutí soudu v pátek sdělil na dotaz ČTK. Z justiční databáze Infosoud plyne, že Obvodní soud pro Prahu 5 vydal trestní příkaz 16. února. Novotnému ho doručil v pátek.

„Byl mi uložen úhrnný peněžitý trest, se kterým se pochlubím nejprve manželce, neboť jde o pětimístnou částku začínající hodně, opravdu hodně ošklivou cifrou. Tím jsem myslím odpověděl i na vaši otázku ohledně případného podání odporu. Rozum křičí ani náhodou. A srdce mlčí. To mě trochu překvapilo, než mi rozum napověděl, že – jen tak mimochodem – dobře vím, že jsem to asi spáchal,“ uvedl Novotný.

Pokud se bude bránit odporem, věc bude muset projednat soud veřejně v hlavním líčení.

Novotný jde před soud kvůli slovům o Palestincích. Trvá na tom, že řekl pravdu

Domácí

Novotný se vyjádřil na adresu Palestinců loni v prosinci po útoku z 30. listopadu, kdy teroristé z Hamásu na jeruzalémské zastávce autobusu rozpoutali střelbu, při které zasáhli 11 lidí, z nichž tři zahynuli.

„Záběry ranní střelby v Jeruzalémě jsou jednoznačné: Palestinci jsou opice. Regulérní opice. Nic víc,“ napsal tehdy v příspěvku na sociální síti Novotný.

Na kritiku svého vyjádření pak Novotný v komentářích odpověděl v několika případech vzkazem „vybombardovat“.

Nedlouho poté však svůj původní příspěvek smazal a nahradil ho omluvou. „Omlouvám se za ten tweet s těmi Palestinci. Bylo to přes čáru,“ napsal. ODS se od jeho výroků distancovala.

Je ve zkušební lhůtě podmínky

Státní zastupitelství v Praze 5 následně podalo návrh na potrestání Novotného za hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny a podněcování k nenávisti vůči skupině osob, za což by mu případně hrozily až tři roky vězení.

Řeporyjský starosta je navíc ve zkušební době tříměsíčního podmíněného trestu, který dostal v lednu 2022 za nebezpečné pronásledování podnikatele Marka Víta. Zkušební lhůta skončí až letos v červenci.

Pokud se v ní Novotný neosvědčí, může ho soud poslat do vězení, nařídit nad ním dohled, prodloužit zkušební lhůtu nebo mu stanovit určité povinnosti.

Za nebezpečné pronásledování podnikatele Víta dostal starosta Novotný tříměsíční podmínku

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám