Hlavní obsah

Nevím, proč mě napadlo kopat někoho do hlavy. Za pohmoždění mozku a zlomeniny v obličeji dostal mladík podmínku

S tříletou podmínkou s pětiletou zkušební dobou vyvázl ve středu u olomouckého krajského soudu jednadvacetiletý malíř Jiří Malík ze Vsetína. Potrestán byl za to, že loni v létě nejprve s mladistvým komplicem napadl muže, jehož zmlátil tak, že mu vážně poranil oko a způsobil pohmoždění mozku. O měsíc později pak už sám napadl jiného muže, kterému doslova zmasakroval obličej. Za těžké ublížení na zdraví a výtržnictví mu hrozilo pět až 12 let.

Jiří Malík u olomouckého krajského souduVideo: Petr Marek, Novinky

Článek

Soud mu také uložil zákaz konzumace alkoholu a jiných návykových látek s výjimkou tabákových výrobků a povinnost podrobit se na výzvu probačního úředníka náhodnému kontrolnímu testu. Verdikt není pravomocný. Zatímco obžalovaný se práva na odvolání vzdal, státní zástupkyně si na to ponechala lhůtu.

„Vím, že to, co jsem udělal, byla blbost, hovadina. Myslím, že něco takového už nikdy neudělám. Začal jsem kvůli tomu i sportovat,“ uvedl u soudu Malík a poté, přímo v jednací místnosti, se jednomu z poškozených, který se k soudu dostavil, omluvil.

„Nevím, proč mě napadlo kopat někoho do hlavy. Když se napiji a mám kolem sebe kamarády, přepne mi to v hlavě a je zle. Po druhém incidentu jsem se ale rozhodl to řešit, aby se to už neopakovalo. Přestal jsem pít alkohol a domluvil jsem se na konzultaci s psychologem. Snad mi pomůže,“ dodal vzápětí.

Mladík v Ostravě ubil na ulici postaršího muže

Krimi
Foto: Petr Marek

Jiří Malík (vpravo) u olomouckého krajského soudu

Soud požádal, aby mu dal šanci v podobě podmínky. „Budu za ni bojovat a využiji ji naplno,“ prohlásil.

A soud o upřímnosti svých slov přesvědčil, ač žalobkyně navrhovala nepodmíněný trest na 5,5 roku s tím, že Malík nemá náhled na to, co spáchal. „Z toho, co jsme tady slyšeli, je to zřejmé. V úvahu je třeba brát i to, že útočil razantně na hlavu, a tudíž mohl poškozeným způsobit i smrt. I omluva přišla pozdě. Dopis s ní poškozeným zaslal letos v březnu, ač oba skutky spáchal loni v létě,“ uvedla žalobkyně.

Soud podle předsedy senátu Vladimíra Najdekra pečlivě zvažoval, zda má smysl Malíkovi šanci v podobě podmínky, tedy trestu mimořádně pod spodní hranicí zákonné sazby, dát.

„S tím, co řekla žalobkyně, lze souhlasit. Na druhé straně projev každého člověka je jiný. A ani následky jednání obžalovaného nebyly až tak závažné, aniž bychom nebezpečnost jeho počínání snižovali,“ konstatoval soudce.

Ve prospěch Malíka, jak dále uvedl, svědčilo nejen, že prohlásil vinu, ale že stejně se k věci stavěl už v přípravném řízení. „Projevil lítost, omluvil se. Věřím, že pochopil, čeho se dopustil. A hlavně je ve věku blízkém k mladistvým. Proto podmínka,“ vysvětlil soudce.

Foto: Petr Marek

Jiří Malík u olomouckého krajského soudu

Malík nejprve 30. července před pátou hodinou ranní ve Valašských Kloboukách společně s již odsouzeným mladistvým po předchozí hádce fyzicky napadl muže, kterého udeřil pěstí do oka, načež tento upadl na zem. Pak jej začal kopat do oblasti hlavy, hrudníku a ramen, k čemuž se připojil i zmíněný mladistvý. Napadený s nitrolebním krvácením, drobným pohmožděním mozku a dalšími zraněními skončil v nemocnici. Léčil se asi sedm týdnů.

Tři týdny poté, 20. srpna, obžalovaný zaútočil podruhé. Okolo čtvrté hodiny ranní si ve Vsetíně u schodů před barem Fénix vzal na paškál muže, který se mu snažil zabránit v napadání hostů. Několikrát ho udeřil pěstí do hlavy, poté mu podrazil nohy a bil jej do hlavy loktem či jej opakovaně do hlavy či obličeje kopal, až poškozený upadl na zem a držel si hlavu v dlaních, aby se chránil před dalším útokem. Tomu zabránil až další muž, jenž se tam nacházel.

Nešťastník utrpěl mimo jiné zlomeniny, některé i tříštivé, lícních kostí, čelisti, zubů, očnice a také poranění nervu zásobujícího citlivostí pravou tvář. Tento muž musel být v celkové anestezii operován. Jeho léčba trvala více než dva měsíce.

V opilosti umlátil přítelkyni. Dostal devět let

Krimi
Související témata:
Jiří Malík

Výběr článků

Načítám