Hlavní obsah

Nevidomý muž spadl do kolejiště v pražském metru. Život mu mohl zachránit kdokoliv zmáčknutím nouzového tlačítka

Marně se několik lidí pokoušelo pomoci nevidomému muži, který ve stanici metra Křižíkova minulý týden spadl do kolejiště. Přijíždějící souprava muže usmrtila. Nikdo ze svědků pravděpodobně nevěděl o tlačítku, které mohlo celé tragédii zabránit. Na to se teď snaží upozornit policie, která zveřejnila záběry z incidentu.

Nevidomý muž spadl v metru do kolejištěVideo: Policie ČR

Článek

K pádu do kolejiště došlo ve čtvrtek 8. srpna odpoledne na trase linky B. Nevidomý muž z nástupiště spadl nešťastnou náhodou do kolejí a nedokázal se zvednout.

„Nevidomému osmašedesátiletému muži, který zůstal po pádu ležet v kolejišti, bohužel přijíždějící souprava způsobila vážná poranění, kterým na místě podlehl,“ popisuje mluvčí policie Eva Kropáčová.

Na videu, které policie v pátek zveřejnila, je vidět několik svědků, kteří se pokoušejí přivolat pomoc. Volali i na tísňovou linku, takto podaná informace ale nedokázala metro včas zastavit.

Ve chvíli, kdy přijíždí metro do stanice, lidé na strojvedoucího mávají. To už je ale pozdě a vlak muže přejede. Jak dlouho situace trvala, není jasné, video je zrychlené.

Linka B pražského metra stojí, provoz přerušil pád člověka

Krimi
Foto: Aktu.cz

Kvůli pádu člověka do kolejiště ve stanici Křižíkova byl přerušen provoz části linky B pražského metra.

„Bohužel však zřejmě nikdo z těchto lidí nevěděl, že existuje mnohem rychlejší způsob, jak zastavit přijíždějící soupravu, a to zmačknutím jednoho tlačítka,“ upozornila Kropáčová.

Tlačítka nouzového zastavení vlaku jsou na nástupištích v metru pro každou kolej zvlášť. Umístěna jsou na začátku a konci nástupiště, případně na sloupech.

„Tlačítka jsou kryta ochranným sklíčkem. V případě potřeby sklíčko pouhým zatlačením praskne, sjede dolů a uvolní prostor ke stlačení. Stlačením tlačítka dostane vlakový zabezpečovač signál, díky kterému vlak buď zastaví, nebo nedovolí jeho rozjezd,“ dodala Kropáčová.

Foto: DPP Praha (koláž Novinky)

Tlačítko nouzového zastavení soupravy metra

Tlačítko je nutné zmáčknout kdykoliv, když dojde k pádu osoby do kolejiště. I v případech, kdy se člověku nic nestane a dokáže se ven dostat sám nebo s pomocí ostatních. Jde o každou vteřinu, metro do stanice vjíždí rychlostí zhruba 55 kilometrů v hodině a nedokáže zastavit na místě.

Anketa

Věděli jste o existenci tlačítka pro nouzové zastavení vlaku z nástupiště?
Ano
10,3 %
Ne
89,7 %
Celkem hlasovalo 57448 čtenářů.

Životní lásku strčil do kolejiště metra. Za pokus o vraždu mu soud potvrdil 11 let

Krimi
Foto: Policie ČR

Nevidomý muž spadl v metru do kolejiště.

Související témata:
Křižíkova fontána

Výběr článků

Načítám