Hlavní obsah

Neuhlídala malého vnuka, kterého přejel motorkář. Za smrt dítěte dostala podmínku

Klatovy

Už tak byla doživotně potrestaná tím, že svojí nepozorností přišla o vnuka. Teď ještě za jeho smrt dostala Jiřina B. (70) u klatovského soudu roční podmínku. Neštěstí se stalo před dvěma lety, kdy při návratu z procházky seniorka přecházela se skupinkou dětí silnici nedaleko Čachrova. Osmiletého Šimona srazil řidič na motorce, chlapec na místě zemřel.

Foto: Klára Mrázová, Novinky

Okresní soud v Klatovech

Článek

Podle samosoudce Jana Kasala obžalovaná zvolila špatný způsob přecházení silnice první třídy v místě, kde to bylo krajně nevhodné.

Seniorka se tehdy vracela z lesa se svým vnukem a dalšími třemi chlapci ze sousední chalupy. Zastavili se na okraji silnice a čekali, až přejede auto. Když pak nic nejelo, zakřičela na děti: „Kluci, honem.“

V tu chvíli se na horizontu objevil motorkář. Před sebou uviděl čtyři děti a starší ženu s vozíkem, jak přecházejí silnici zleva doprava. Pustil plyn a začal přibržďovat. Když jej skupinka uviděla, snažili se všichni vozovku přeběhnout. Čtyřiatřicetiletý motorkář na ně zareagoval tím, že se je pokusil objet v protisměru.

Motorkář smetl muže na přechodu v Olomouci

Krimi

Jenže chlapec, který přecházel jako poslední, se lekl a zůstal stát přímo v dráze motocyklu. Došlo k nárazu, po kterém hoch na místě zemřel.

„Když jsme byli asi v polovině vozovky, uviděla jsem na horizontu od Železné Rudy motorku. Znovu jsem zavolala, kluci, honem, honem. Tři chlapci už byli na druhé straně. Motorka jela rychle, vypadalo to, že vůbec nebrzdí. Její řidič vjel do protisměru, aby se mi vyhnul. Co se odehrálo za mnou, jsem neregistrovala. Až pak jsem viděla, že motorka spadla na levý bok a skončila v příkopu,“ popsala situaci obžalovaná žena, která podle znalce neměla o pohybu svého vnuka dostatečný přehled.

„Těžko lze na chlapci v takovém věku požadovat, aby správně vyhodnotil situaci a dopravní nehodě zabránil. Jiné je to ale ze strany dospělé osoby, která děti doprovázela,“ konstatoval znalec.

S tím se ztotožnil i soud. „Pokud obžalovaná přecházela silnici na rizikovém místě se čtyřmi malými dětmi, měla jim věnovat maximální pozornost a mít je neustále na očích tak, aby mohli všichni vozovku bezpečně překonat. To se v tomto případě bohužel nestalo,“ konstatoval soudce.

Motorkář Vít Bareš chlapce srazil v rychlosti přibližně 77 kilometrů v hodině. Ze znaleckého posudku vyplývá, že pokud by zpomalil na 40 km/h, mohl se mu bezpečně vyhnout. I když Bareš žádné dopravní předpisy neporušil a hoch se zastavil na vzdálenost, kdy už nemohl tragickému střetu zabránit, měl podle vyšetřovatelů dávat větší pozor. Proto jej také obvinili z usmrcení z nedbalosti.

O vině motorkáře se bude ještě rozhodovat

Okresní soud v Klatovech už dříve Bareše zprostil viny s odůvodněním, že nic nezanedbal. Krajský soud v Plzni ale v odvolacím řízení osvobozující rozsudek zrušil s tím, že je zapotřebí doplnit dokazování o vyšetřovací pokus, který by měl objasnit, v jaké chvíli motorkář mohl zaregistrovat skupinku osob přecházející silnici a kdy mohl rozpoznat, že se jedná o děti.

Devatenáctiletý motorkář přejel do protisměru a srazil se s autem. Na místě zemřel

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám