Hlavní obsah

Nestačily mu miliony, personální šéf DPP chtěl podle policie i desítky VIP vstupenek

Aktualizováno

Obviněný vysoký manažer pražského dopravního podniku (DPP) Jiří Špička si podle policie nechal vyplácet nejen miliony korun, ale jako úplatky přijímal i desítky VIP vstupenek na kulturní i sportovní akce včetně koncertů světových hudebních hvězd. Vyplývá to z říjnového unesení kriminalistů, kteří Špičku obvinili z opakované korupce.

Foto: Dopravní podnik hl. města Prahy, ČTK

Jiří Špička na archivním snímku

Článek

Člen představenstva a zároveň personální ředitel DPP Špička (62) si podle policie převzal na úplatcích v průběhu čtyř let celkem 10,3 milionu korun. Peníze pro něj měli nachystat rovněž obvinění podnikatelé Jindřich Špringl a jeho stejnojmenný syn, šéfové nyní trestně stíhané společnosti Analogia.

Kromě staršího z nich měl peníze manažerovi dopravního podniku předávat jako prostředník nyní již zemřelý podnikatel Petr Adam, který původně jako obviněný figuroval i v hlavní části korupční kauzy Dozimetr týkající se zase DPP.

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) podezírají manažery DPP včetně Špičky z přijetí statisícových i milionových úplatků v souvislosti s ovlivněním čtyřmiliardové zakázky na komplexní bezpečnostní systém pro dopravní podnik, respektive s průběžným navýšením její ceny o takřka 180,2 milionu korun.

Například v jednom z telefonních rozhovorů mezi Špringlem a Adamem zaznamenaných detektivy v dubnu 2022 krátce před Velikonocemi první jmenovaný vyřizoval Špičkovi pozdravy a přirovnal „předání úplatku k velikonočním vajíčkům“.

Jenže Špičkovi peníze nestačily. Požadoval prý také desítky vstupenek na všechny možné akce jak v pražské O2 areně, tak na stadionu Slavie v Edenu.

Vyšetřovatelé z NCOZ zjistili, že Špička v rozmezí let 2019 až 2022 převzal od Špringla přes Adama několik desítek VIP lístků, a to celkem ve 28 případech. Jejich celkovou hodnotu policie vyčíslila na minimálně 303 tisíc korun.

Úplatky manažerům DPP si zapisovali do excelových tabulek

Krimi

Šlo například o koncerty světových hudebních hvězd, jako byli Ariana Grande, Vanessa Mae, Eros Ramazzotti, Enrique Iglesias či skupina A-ha, ale i českých nebo slovenských interpretů Bena Cristovaa, Leoše Mareše nebo Miroslava Žbirky.

NHL i Liga mistrů

Kromě hudby měl Špička podle svých požadavků velmi rád rovněž sport. Konkrétně chtěl a také dostal vstupenky na extraligové zápasy hokejové Sparty Praha, ale i na utkání NHL mezi týmy Chicago Black Hawks a Philadelphia Flyers či na zápasy MMA anebo na florbalové superfinále. To vše se odehrávalo v O2 areně a Špička dostával lístky do tamního VIP klubového patra, jehož součástí bylo i občerstvení zdarma.

Jen na čtyřech vstupenkách na zápas NHL ušetřil manažer dopravního podniku takřka 15 tisíc korun, za vystoupení Ariany Grande zase téměř 6600 korun.

Nejvíc se mu ale vyplatily vstupenky získané zdarma na trojzápas Slavie Praha ve fotbalové Lize mistrů v roce 2019. Za dva lístky ve formě VIP balíčku Iris na každé ze tří utkání čítajícího občerstvení ve formě bufetu, neomezenou konzumaci piva, vína a nealkoholických nápojů v hotelu Iris museli ostatní zaplatit celkem 60 tisíc korun, aby pak mohli na stadionu v Edenu sledovat hvězdy německé Borussie Dortmund, italského Interu Milán nebo slavného španělského klubu FC Barcelona, tehdy ještě s Lionelem Messim v sestavě. Špička lístky obdržel „bez jakékoli úhrady“, jak napsala policie v usnesení o zahájení trestního stíhání z letošního 13. října.

Dalších téměř 20 tisíc korun nemusel Špička zaplatit za dvě VIP vstupenky na utkání Slavie s německým Unionem Berlín v Evropské konferenční lize UEFA v roce 2021 a skoro 28 tisíc za čtyři lístky na zápas Slavie s nizozemským Feyenoordem Rotterdam v téže evropské soutěži v dubnu 2022.

Už loni v prosinci si policisté pozvali Špičku – bylo to pouhé dva dny před Vánocemi – k podání vysvětlení. Mimo jiné se ho vyptávali na vstupenky a jeho účast na koncertech či sportovních utkáních.

Jen čaj, párky a pivo

K zápasům Slavie v Lize mistrů při výslechu tvrdil, že vstupenky od prostředníka Adama mu hotově zaplatil. Hovořil přitom o 30 tisících korun.

„Šlo vždycky o čtyři lístky na jedno utkání do podřadnější VIP, ale aspoň tam měli čaj. Bylo to normálně v hledišti, nešlo o skyboxy, jen měli zaplacené to občerstvení. Šlo o čaj a nějaké jednohubky, párky, pivo,“ cituje policie v usnesení z loňské výpovědi Špičky, který prý vzal na zápasy kromě členů rodiny i předsedu největší odborové organizace DPP Oldřicha Schneidera.

Obvinění v kauze pražského dopravního podniku do vazby nepůjdou

Krimi

Policie ale v usnesení konstatovala, že v komunikaci mezi Špičkou a zprostředkovatelem vstupenek Adamem nikde není jakýkoli dotaz manažera DPP na cenu vstupenek, případně nějaká domluva na způsobu jejich uhrazení. „Což je ostatně typické pro všechny případy zajištění vstupenek pro jeho osobu,“ konstatovali detektivové v dokumentu čítajícím celkem 285 stran.

Špička jim při výslechu vysvětloval, jak se ke vstupenkám dostával. Petr Adam mu prý vždy sdělil, aby se kouknul na program O2 areny a řekl mu, o co by měl zájem. „Tak jsem mu tam napsal na to pololetí 15 akcí, z toho jestli jich bylo realizovaných pět,“ tvrdil podle policie loni v prosinci Špička.

U některých lístků navíc popřel, že by je kdy dostal, například na zápas NHL či na koncert Bena Cristovaa. Policie je však podle usnesení jiného názoru.

Novinky požádaly v pátek Špičku o vyjádření k obvinění a informacím, které kriminalisté do usnesení sepsali. „Moc a moc se omlouvám, ale s ohledem na probíhající vyšetřování to nemohu komentovat,“ reagoval v pátek Špička v SMS zprávě na dotazy redakce.

V případě soudní dohry mu za zločin přijetí úplatku v nejpřísnějším odstavci trestního zákoníku hrozí pět až dvanáct let vězení.

Už to znovu nedopustím. Primátor Svoboda dal Hřibovi kvůli dopravnímu podniku nůž na krk

Domácí

Výběr článků

Načítám