Hlavní obsah

Není nebezpečný, napsal znalec o muži, který napadl 13 žen a pobodal školačku

Brno

Předtím, než loni v září na rušné brněnské ulici bodl nožem do krku procházející školačku, napadl osmatřicetiletý narkoman František Oláh třináct jiných žen. Některé bil do hlavy plastovou panenkou, jedné típnul cigaretu o tvář, další vlepil fackou tak, až jí poranil oko. Přitom se až do útoku nožem pohyboval na svobodě. Jak to bylo možné?

František Oláh na konci června u brněnského krajského soudu. Video: Petr Kozelka, Novinky

Článek

Oláh skončil loni ve vazbě po útoku na školačku a před měsícem jej brněnský krajský soud poslal na 16 let do vězení. Ani po odpykání trestu se na svobodu nedostane, přesune se totiž do zabezpečovací detence, kde končí ti nejnebezpečnější a psychicky narušení násilníci.

Jak Novinky zjistily, pobodaná školačka byla čtrnáctou ženou, kterou Oláh od konce roku 2021 napadl. Alarmující přitom je, že soudní znalec –psychiatr o něm rok před útokem napsal, že není nebezpečný a nepotřebuje žádné léčení, přitom podle verdiktu krajského soudu muž trpí závažnou sexuální deviací, což byl i důvod pro uložení trestu v podobě detence.

Oláh podle zjištění Novinek začal útočit na ženy v centru Brna od listopadu 2021. U prvních pěti žen byla situace vždy podobná. Oláh k nim přišel a bil je do hlavy plastovou panenkou. Někdy útok doprovodil i komentářem, že „to mají za to, aby si to pamatovaly“. Obětem způsobil menší tržné rány či podlitiny.

Znalec psychiatr konstatoval, že v té době pobyt obviněného na svobodě nebyl nebezpečný
Barbora Vrzalová Jančíková, státní zástupkyně

Další dvě ženy napadl lednu 2022 údery do hlavy nástrojem připomínajícím tyčovou anténu, přitom i zde útok provázela slova o tom, že „to mají za to“. V březnu téhož roku pak o přistoupil k další napadené a típl jí cigaretu o tvář.

Městský soud v Brně jej za napadení celkem osmi žen potrestal za ublížení na zdraví a výtržnictví trestem deseti měsíců vězení s podmíněným odkladem na dva roky. Rozsudek, s kterým se Novinky mohly seznámit, byl vynesen v lednu 2023. Je ale vyhotoven jen v tzv. zjednodušené formě, neboť státní zástupkyně i Oláh se na místě vzdali práva na odvolání. Nejdou tak z něho zjistit podrobnosti o soudním líčení.

Bodl školačku do krku. Dostal 16 let

Krimi

Po prvním odsouzení nepřestal

Jak Novinkám potvrdila mluvčí městského státního zastupitelství v Brně Barbora Vrzalová Jančíková, Oláha ale už v tomto případu posuzoval znalec.

„Dozorová státní zástupkyně v rámci pečlivě vedeného dozoru nechala k osobě obviněného vypracovat znalecký posudek z oboru zdravotnictví, odvětví psychiatrie. Znalec psychiatr konstatoval, že v té době pobyt obviněného na svobodě nebyl nebezpečný a nevyžadoval ochranné léčení,“ uvedla.

Františka Oláha zadrželi loni v září policisté a strážníci na místě útoku i díky pomoci svědků.Video: Policie ČR

Ani potom Oláh s útoky nepřestal a na konci června 2023, tedy jen tři měsíce před útokem na školačku, jej brněnský městský soud poslal na 14 měsíců do vězení. Sečetl mu předchozí prohřešky s dalším útokem na ženu v brněnském obchodním centru. Té nejprve vulgárně nadával a pak ji udeřil otevřenou dlaní přes obličej a poranil jí při tom oko.

U soudu Oláh uvedl, že byl tři měsíce na psychiatrii na léčení, ale pak odešel, protože to podle něj už stačilo. „Na přímý dotaz státní zástupkyně obžalovaný uvedl, že nadále užívá pervitin. Chtěl by se zbavit závislosti, na druhou stranu ale pervitin chce brát, takže neví,“ stojí v odsuzujícím verdiktu, s nímž se Novinky také seznámily.

Proti vězení se odvolal a útočil dál

Do vězení ale Oláh ani po rozsudku nenastoupil, protože se proti trestu odvolal. Než stačil brněnský krajský soud o jeho odvolání rozhodnout, muž dál na ženy útočil. Nejprve napadl skupinku žen na nádraží a jedné rozbil brýle, pak útočil na ženu v trolejbusu, následně před další ženou, která s sebou měla malé dítě, onanoval a pronásledoval ji. O něco později se pak znovu před další obětí odhaloval a snažil se ji chytit.

Poslední obětí byla školačka, kterou si vyhlédl poblíž Dělnického domu v Brně. Dívku nejprve pronásledoval, srazil ji na zem, a když se schoulila do klubíčka, začal ji bít. Pak ji bodl do krku.

„Bylo to zákeřné napadení. Nejdřív mlátil ležící dítě do hlavy a pak ještě přidal útok nožem. Poškozená nyní trpí posttraumatickou stresovou poruchou, dopad na její život může být zcela zásadní, ačkoli jí soud přeje, aby se s tím vším dokázala vyrovnat,“ konstatoval na konci června při Oláhově odsouzení předseda trestního senátu Aleš Novotný.

Verdikt znějící na šestnáct let vězení je pravomocný, Oláh trest na místě přijal, práva na odvolání se vzdala i státní zástupkyně.

Muž se v mosteckém baru pokusil na toaletě znásilnit uklízečku, na pomoc přišly servírky

Krimi

Výběr článků

Načítám