Hlavní obsah

Nenapravila ho ani čtyři odsouzení. Tentokrát už jde tachovský lékař do kriminálu

Na půl roku za mříže půjde dětský lékař Muhsin Al-Kannany z Tachovska za jízdu v opilosti a bez řidičáku. Definitivně o tom minulý týden rozhodl Krajský soud v Plzni. Původně dostal 63letý pediatr pocházející z Iráku za ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí osm měsíců vězení. Odvolací soud ale rozsudek okresního soudu v Chebu zrušil a z trestu mu dva měsíce ubral.

Video: Patrik Biskup, Novinky

Článek

„V zájmu ochrany společnosti není možné obžalovanému, na kterého neplatila žádná předchozí odsouzení za stejné provinění, uložit jiný než nepodmíněný trest. Argumentem pro jeho snížení je to, že okresní soud uložil rovněž ochranné protialkoholní léčení v ústavní formě. Takže ani v této době, kdy bude obžalovaný v léčebně, nebude moci někoho ohrožovat řízením pod vlivem alkoholu,“ vysvětlil předseda odvolacího senátu Eduard Wipplinger.

Policisté zastavili Kannanyho loni 15. října dopoledne mezi Planou a Drmoulem na Chebsku poté, co se svým vozidlem Fiat Panda kličkoval po silnici. Následná dechová zkouška potvrdila přes dvě promile alkoholu. Podle žalobce nebyl v tomto stavu schopen jako řidič bezpečně ovládat vozidlo, a mohl tak ohrozit život či zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku.

Lékař skončil kvůli alkoholu ve vazbě. Stovky dětí z Tachovska nechal ve štychu

Krimi

Lékař tehdy usedl opilý za volant jen tři týdny poté, co odešel od tachovského soudu s trestem obecně prospěšných prací za opakované řízení pod vlivem alkoholu, a navíc v době, kdy měl uložen zákaz řízení. „Pan obžalovaný je speciálním recidivistou. Za stejné jednání stojí před soudem již popáté. V minulosti dostal opakovaně šanci, kdy mu byla mu uložena podmínka, peněžitý trest nebo obecně prospěšné práce. Nevedlo to ale k žádné jeho sebereflexi. Je nepoučitelný a nenapravitelný. Je proto třeba na něho působit přísněji,“ uvedl chebský soudce Petr Holub v odůvodnění rozsudku z letošního března.

Zmínil také poslední Kannanyho odsouzení loni na podzim. „Už tehdy se provinil ve zkušební době, a přesto byl k němu soud ještě shovívavý. Naše trpělivost ale není nekonečná. Obžalovaného je potřeba izolovat na nějakou dobu od společnosti, kdy si uvědomí pobytem ve vězení, že se takto chovat nesmí,“ dodal Holub.

Podle něj se obžalovaný nemůže zaštiťovat tím, že pracuje jako dětský lékař, kterých je nedostatek. „Naopak s ohledem na své povolání by měl jít příkladem společnosti,“ zdůraznil Holub. Upozornil také na to, že Kannany nemá na užívání alkoholu náhled. „Sám říká, že by potřeboval pomoc, ale za celou dobu ji nevyhledal. Nesčetněkrát už sliboval, že se vzdá pití alkoholu, ale nikdy tak neučinil. Ochranné léčení mu může pomoci se závislostí na alkoholu bojovat, aby se nerozvinula ještě do horších rozměrů,“ vysvětlil soudce.

Má brilantní hodnocení z práce

Kannanyho neuchránilo od vězení ani pracovní brilantní hodnocení z polikliniky Tachov. „Svoji práci vykonává svědomitě a spolehlivě. Rodiče dětských pacientů jsou s ním spokojeni. Na pohotovosti sloužil 10 služeb za měsíc, což bylo nejvíce ze všech lékařů. Jeho absence znamená výrazně zhoršení dostupnosti zdravotní péče pro děti a mládež v tachovském regionu,“ napsal soudu ředitel polikliniky Petr Tuháček.

„To je sice hezké, že je dobrý lékař a zachraňuje životy pacientů, ale na druhé straně ohrožuje zdraví a životy účastníků silničního provozu, když vesele řídí pod vlivem alkoholu. Je zarážející, že jen pouhých 24 dní po odsuzujícím rozsudku udělá stejný prohřešek,“ upozornil státní zástupce Vlastimil Šácha.

Lékař řídil opilý, soud ho poslal do vězení. Měl už osm záznamů

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám