Hlavní obsah

Nemáte zaplacenou pokutu za dopravní přestupek. Dvojice z Přerovska neprokoukla lest podvodníků

Přerov

Hned dva lidé se přišli v pondělí nezávisle na sobě na Přerovsku svěřit policistům s tím, že jsou obětí podvodníků. Těm se je podařilo obelstít, když jim napsali, že nemají uhrazenou pokutu za dopravní přestupek. Žádný sice nezpůsobili, ale komunikace s podvodníky je přišla draho. Novinky o tom v úterý informovala policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Foto: Miloslav Hradil, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jako první se na policisty obrátila starší žena z Přerova. „Uvedla, že na svůj mobilní telefon obdržela podvodnou SMS, která ji informovala o neuhrazené pokutě za překročení rychlosti,“ konstatovala mluvčí.

Ženu pak kontaktoval údajný pracovník banky. Vylákal z ní přihlašovací údaje od jejího mobilního bankovnictví, žena mu pak navíc umožnila zřízení tzv. smart klíče na jeho mobilní zařízení, které nemohla samozřejmě ovládat.

„Za pomoci získaných podkladů si muž sjednal přístup do jejího internetového bankovnictví, kde převedl peníze ze spořicího účtu na běžný a poté pomoci prémiové karty vybral hotovost ve výši 280 tisíc korun z bankomatu v Praze,“ uvedla Zajícová.

Foto: Policie ČR

Na podvodné SMS týkající se uhrazení pokut upozorňují policisté i prostřednictvím letáků

Na stejnou legendu doplatil i mladý muž z okolí Hranic na Přerovsku, kterému byl zaslán odkaz na údajnou českou společnost vymáhající pokuty za dopravní přestupky.

„Poškozený na odkaze, v domnění, že pokutu zaplatí, zvolil svoji banku a byl převeden do sekce plateb, kde byly již vyplněny všechny položky včetně částky 6477 korun, což byl celý zůstatek na jeho účtu, a odsouhlasil ho. Tím o tyto peníze přišel,“ doplnila policejní mluvčí.

Oba případy policisté prověřují pro podezření spáchání trestných činů souvisejících s internetovou kriminalitou.

Žena z Litovle uvěřila klamavé reklamě s „Terezou“. Přišla o 425 tisíc

Krimi

Výběr článků

Načítám