Hlavní obsah

Nelítostná rychlost a síla. Povodeň v Jeseníku zachytila hasičská kamera

Jeseník

Sílu vodního živlu, který v polovině září po vydatných deštích udeřil v řadě krajů, připomněli hasiči z Jesenicka videozáznamem pořízeným z jejich zásahového vozidla. Projížděli od brzkých ranních hodin ulicemi města, které postupně zaplavila voda. Kamera zachytila neúprosné tempo povodně, která napáchala miliardové škody a vyžádala si i lidské životy.

Povodeň na Jesenicku pohledem kamery v hasičském autěVideo: HZS Olomouckého kraje

Článek

Bezmála půlhodinový záznam, který jeseničtí hasiči v neděli zveřejnili na internetu, přesně měsíc po povodních, začíná v neděli 15. září v půl páté ráno. Hasičské auto projíždí Poštovní ulicí a stěrače shazují z předního skla déšť, přičemž voda už znatelně zaplavuje vozovku a chodníky.

Hodinu poté jsou ve Vodní ulici a v dálce před nimi právě probíhá záchrana lidí z domu. Kolem se valí bahnité vlny, jež už mají patřičnou sílu. To dokládá i pohled na kontejner ženoucí se kolem hasičského auta, s nímž si voda hraje jako s papírovou loďkou.

V 6:20 je už po svítání a denní světlo odhaluje zkázu, již živel napáchal na jesenickém náměstí Svobody. Zaplavená auta a po parčíku s lavičkami ani památky – náměstí se stalo korytem řeky.

FOTO: Apokalypsa v Jeseníku po povodních

Domácí

Hasiči se po obhlídce dalších ulic na náměstí vrací ještě za hodinu. To už voda zaplavila vchody do domů a obchodů takřka do poloviny výšky.

Videozáznam zachycuje také město v nejkritičtějších hodinách, kdy Jeseník a další obce na toku Bělé skončily zcela odříznuty od světa.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Povodeň v Jeseníku pohledem kamery v hasičském autě

Olomoucký kraj žádá vládu o půl miliardy korun na pomoc regionu po povodni

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám