Článek
Inspekce totiž našla v baru na podlaze trus nejrůznějších hlodavců a díry v podlaze, kudy se mohli tito hlodavci doslova promenádovat. Navíc byly podle inspektorů podlahy špinavé a neodpovídaly tak hygienickým požadavkům pro provozování občerstvení. Bar U Dostyho je provozován na začátku lanové dráhy A na vrchol Plešivce.
Na webových stránkách mapy.cz se občerstvení prezentuje jako bar, který nabízí sortiment alkoholických, nealkoholických, teplých a studených nápojů. Dále pak nabízí bar drobné zákusky a klasické chuťovky z grilu, jako jsou klobásy, hranolky a hotdogy. Podle jednatele lyžařského areálu Plešivec Petra Voráčka provozuje občerstvení akciová společnost Gastro Plešivec.
„Jedná se o venkovní bar v lese,“ uvedl Jaromír Urbánek, který má podnik na starosti. „Bude provedena rekonstrukce a bar dáme do pořádku. Na bakerovou sezonu v květnu dáme provozovnu do pořádku a všechno bude tak, jak má být,“ pokračoval s tím, že bar je postaven na pilotech. „Trus se nenašel nikde v potravinách,“ dodal Urbánek.
„Pokud inspektoři zjistí nějaké zásadní hygienické pochybení, které znamená, že nelze zajistit bezpečnost potravin a pokrmů, které se dostávají ke spotřebiteli, tak nemají jinou možnost než uložit zákaz užívání prostor,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
„Zároveň uloží, jaká opatření má přesně provozovatel udělat, aby mohl být zákaz užívání prostor uvolněn,“ pokračoval s tím, že většina provozovatelů je ekonomicky motivována k tomu, aby tak učinili co nejdříve.
Pak následuje opakovaná kontrola. Buď je provoz po další kontrole uvolněn, nebo trvá zákaz. „Každopádně je ale zahájeno správní řízení o uložení pokuty za zjištěné nedostatky,“ konstatoval Kopřiva s tím, že pokuty se pohybují v řádu desítek až stovek tisíc korun. Záleží například na závažnosti pochybení a zda byly nedostatky zjištěny opakovaně, či nikoliv.
Trus hlodavců, plísně a binec, kam se člověk podívá. Inspekce hospodu nafotila a zavřela
