Hlavní obsah

Nechtěla být sama ani dvě hodiny. Žena se u soudu zpovídala z pokusu o vraždu těžce nemocné matky

České Budějovice

Náročnou péči o 81letou těžce nemocnou matku řešila její 49letá dcera 6. dubna letošního roku v bytě na Prachaticku pokusem o vraždu. Na hlavu jí dala igelitový pytlík, který stáhla elektrickým kabelem. Když si myslela, že matka zemřela, volala na policii a přiznala se k vraždě. V ten moment netušila, že její matka útok přežila s oděrkami a strangulační rýhou na krku.

Žena obžalovaná z pokusu o vraždu matky u Krajského soudu v Českých BudějovicíchVideo: Pavel Orholz, Novinky

Článek

Obžalovaná ve středu před Krajským soudem v Českých Budějovicích prohlásila svou vinu. Za vraždu ve stadiu pokusu jí hrozí až 18 let vězení.

„Je mi to strašně líto. Kdybych mohla všechno vrátit. Bylo to pomatení smyslů pod vlivem alkoholového opojení. Zapříčinilo to také zoufalství a strach, co bude do budoucna,“ vypovídala před soudem žena.

Popisovala velmi náročnou péči, její matka nemohla dobře chodit, a navíc trpěla maniodepresivní psychózou a schizofrenií. Na svou dceru, která o ni pečovala asi od roku 2020, se fixovala. „Říkala, že jsem její nejlepší pečovatelka, a čím dál tím více se na mě upoutávala. Musela jsem rušit i lekce, nechtěla být sama ani dvě hodiny,“ popisovala žena, která si při péči přivydělávala lekcemi německého jazyka.

Dcera dusila na Prachaticku matku. Ta skončila v nemocnici, mladší žena v cele

Krimi

Ráno prý trpěla její matka úzkostmi. „Neustále jsem poslouchala, že takovej život za nic nestojí. Jak strašná je doba,“ hájila se žena.

Měla však také sama psychické problémy a ve složité situaci začala pít. „Byl to naprostý zkrat. Vzpomínám si, jak nad matkou stojím, a tehdy jsem si uvědomila, co jsem provedla,“ konstatovala žena.

Po činu volala na policii. „Zabila jsem vlastní matku. Nedokážu se o ni starat,“ řekla policistům do sluchátka. Od té doby svou výpověď v podstatě neměnila a k činu se přiznává i v souladu s obžalobou. Ve vazbě se pak pokusila v úzkosti o sebevraždu. Její matka zemřela přirozenou smrtí na konci září letošního roku.

Soud bude pokračovat ve čtvrtek, kdy by mohl být vyhlášen rozsudek.

Svou kritickou matku umlátila sekyrou, soud jí potvrdil 15 let

Krimi

Výběr článků

Načítám