Hlavní obsah

Nasupená seniorka v Brně vyžadovala řešení reklamace na tísňové lince. Hrozí jí tučná pokuta

Brno

Sebevědomí nechybělo 67leté ženě z Brna, která opakovaně volala na policejní linku 158 s žádostí o asistenci při řešení reklamace. Neodbytná byla i po upozornění operátorem, že policie tyto věci neřeší a žena se tímto burcováním dopouští zneužití tísňové linky. Svůj výstup naštvaná zákaznice dovršila výhrůžkou, že nepřestane, dokud ji tísňová linka nezažaluje.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Žena se donekonečna ozývala na linku 158 z jednoho z brněnských obchodních center, kde ji už čtyřikrát odmítli uznat reklamaci mobilního telefonu, požadavek na vrácení peněz se jí ale nechtěl pustit.

„Vyjádření vedoucího prodejny ji evidentně neuspokojilo a na místo neustále žádala hlídku policie. Policisté na tísňové lince se ženě snažili několikrát vysvětlit, že reklamace nespadají do jejich kompetence, ať se obrátí na Českou obchodní inspekci,“ informovala v pátek mluvčí policie Andrea Cejnková o středečním incidentu.

Zda žena volala z reklamovaného telefonu, případně čeho přesně se měl její spor s obchodníkem týkat, policie nezmínila. Podle mluvčí žena kromě umanutosti přidávala i na agresivitě a dál opakovaně volala i přes důrazná upozornění, že se již ocitla za hranou paragrafů, kdy se konkrétně již dopouštěla zneužívaní tísňové linky.

Obsluha mu nechtěla nalít, opilý muž volal na pomoc policisty. Sebrali ho

Krimi

Podle informací Novinek se při přijímání opakovaných a velmi důrazně vedených hovorů ženy vystřídalo několik policejních operátorů a jeden z nich dokonce hlídku na místo poslal, ale důvodem bylo, aby ženě v klidu vysvětlili, co je zneužívání tísňové linky. Zřejmě to bylo zbytečné, protože volala znovu.

„Sama uvedla, že bude volat tak dlouho, dokud ji prý dle jejích slov ‚tísňová linka nebude žalovat‘,“ sdělila mluvčí.

S nadsázkou lehce v duchu přísloví, podle nějž je přání otcem myšlenky, si tak seniorka ve finále vytelefonovala podezření z přestupku, u kterého jí ve správním řízení hrozí pokuta až 200 tisíc korun, protože policisté věc předali telekomunikačnímu úřadu jakožto zlomyslné volání.

Zlomyslná volání

Na podobné případy pamatuje zákon o elektronických komunikacích, který v jednom z paragrafů určuje možné přestupky. Mezi nimi vedle například obtěžování skrz e-maily či telefonní číslo uvádí i dva odstavce, kdy v jednom se jedná o „zlomyslná volání“ a v dalším o „zlomyslná volání nebo jinou zlomyslnou komunikaci na tísňová čísla“.

Obě varianty kromě popisu skutku odlišuje případný postih, kdy u prvního zmíněného volání hrozí pokuta až 100 tisíc, zatímco u otravování tísňové linky je to právě dvojnásobek.

Muž na Liberecku hlásil bombu v penzionu. Chtěl zjistit, zda hlas z vedlejšího pokoje patří expřítelkyni

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám