Hlavní obsah

Napadli nás a mě zranili pěstí, říká dobrovolník z ukrajinské sbírky o incidentu v Praze

Sobotní incident na pražském Staroměstském náměstí mezi dobrovolníky u stánku na podporu Ukrajiny a skupinou zahraničních turistů nebyl podle jednoho z přímých aktérů potyčky tak nevinný, jak to vypadá podle rozhodnutí policie a státního zastupitelství.

Foto: Twitter/@intermarium24

Potyčka cizinců na Staroměstském náměstí v Praze

Článek

Kriminalisté skupinu pěti cizinců s německým občanstvím, ale původem z některé z postsovětských republik zadrželi, ale ještě během pondělí a úterý je propustili, aniž by někoho obvinili.

Podle přímého aktéra celého incidentu, dobrovolníka Viktora Čegana ze sdružení Prague Maidan, však měla policie turisty obvinit minimálně z výtržnictví, ale i třeba z ublížení na zdraví. Skončil totiž po úderu pěstí od jednoho z cizinců na pohotovosti a další den u lékaře.

„Bylo to jednoznačné napadení. Jsme přesvědčeni o tom, že to bylo víc než přestupek,“ má jasno Čegan. Turisté podle něj neměli být tak brzy propuštěni. „Vyvolalo to ve mně negativní emoce,“ reagoval na rozhodnutí nechat cizince jít tento dobrovolník.

Cizince zadržené po incidentu na Staroměstském náměstí propustili bez obvinění

Krimi

Společně s kolegy prý mají takřka každou sobotu na Staroměstském náměstí stánek sdružení Prague Maidan, kde vybírají peníze především na pomoc ukrajinským civilistům zasaženým válkou. To se dělo i uplynulou sobotu.

„Nic se nedělo, ale pak se přiblížila zhruba čtyřčlenná skupinka lidí, která mluvila rusky. Byli dotázáni, jestli schvalují ruskou agresi na Ukrajině, a oni s tím souhlasili. Neřekli to takto explicitně, ale bylo to z jejich slov zřejmé,“ nastínil důvod konfliktu Čegan.

Původně se objevilo podezření, že kvůli řeči šlo přímo o ruské občany, což se ale následně ukázalo jako nepřesné. Jen jeden z nich byl podle informací Novinek rusko-ukrajinského původu, ostatní pocházeli z jiné postsovětské země.

„Pak došlo k fyzickému napadání deštníkem a pěstmi. Byl jsem jednou z obětí, dostal jsem pěstí. Vnímám to jako ublížení na zdraví i proto, že jsem byl poté na vyšetření na běžném příjmu (zřejmě pohotovost) a potom u svého obvodního lékaře,“ podotkl Čegan.

Upřesnil, že utrpěl útokem turistů hematom na levé tváři a pohmožděné levé rameno a pravé koleno.

Video z incidentu, které natočil jeden z dobrovolníků, se v neděli objevilo na sociální síti X. Zachycuje ale údajně jen vyhrocenou část sporu.

Dobrovolníky z ukrajinské sbírky napadli v centru Prahy rusky mluvící cizinci

Krimi

Podle státního zastupitelství se na místě nestalo nic, co by muselo být řešeno v trestní rovině, maximálně se prý jedná o podezření z přestupku, ale to ještě policisté řeší. O tom, že nedošlo ke spáchání žádného trestného činu, svědčí podle žalobců několik záznamů z mobilů přímo z incidentu i z městských kamer na náměstí.

Protože nebyli z ničeho obviněni, cizinci mohli bez omezení odcestovat ze země. Pokud by nakonec přece jen policisté usoudili, že se při konfliktu s dobrovolníky ze sdružení Prague Maidan dopustili turisté přestupku, vymáhání případné pokuty by na dálku připadlo na celní správu.

Schvalování genocidia se nepotvrdilo

Policie původně turisty podezřívala i ze schvalování genocidia, a to v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině. To se ale nepotvrdilo a ani zmíněné záznamy z telefonů prý nic podobného neprokázaly.

Čeganovým slovům dala už v úterý za pravdu i organizace In Iustitia, která mimo jiné zaznamenává předsudečné násilí včetně protiukrajinských i protiruských incidentů. Na síti X uvedla, že jednání mělo být posouzeno minimálně jako trestný čin výtržnictví.

Napadení podle organizace mířilo na stánek kvůli jeho informačnímu obsahu. Cizinci dobrovolníkům u stánku podle organizace řekli, že je skvělé, jakým způsobem Rusové zacházejí s lidmi na Ukrajině.

In Iustitia se proto neztotožňuje s názorem státního zastupitelství. „Využijeme dostupných právních nástrojů k tomu, abychom dosáhli odpovídající právní ochrany pro naše klienty a klientky,“ dodala organizace. I sám Viktor bude o případu a dalších možných krocích jednat ještě tento týden s právníky.

Násilnické Rusy ze Staroměstského náměstí dopadli na letišti

Krimi

Výběr článků

Načítám