Hlavní obsah

Náměstkyně exministra Metnara musí k soudu kvůli odkloněným mobilům

Aktualizováno

Bývalou náměstkyni ministerstva obrany Kateřinu Blažkovou, která v resortu pracovala v době, kdy ho vedl exministr Lubomír Metnar (za ANO), čeká soud. Podle obžaloby nakoupila za resortní peníze mobilní telefony, které si nechala ona, její manžel a jeden prý dostal i Metnar. Ten si na danou událost nevzpomíná.

Foto: Ministerstvo obrany ČR, Novinky

Kateřina Blažková

Článek

Blažková podle serveru Aktuálně.cz, který na případ upozornil, nechala přes Vojenský technický ústav patřící pod ministerstvo nakoupit v lednu 2021 celkem čtyři kusy iPhone 12 za 140 tisíc korun.

Řediteli ústavu Jiřímu Protivovi jako svému podřízenému prý tehdejší náměstkyně nařídila, ať mobily pořídí za peníze jím vedené organizace s tím, že jsou pro potřeby resortu. On je pak objednal jako propagační předměty.

Podle státní zástupkyně z Prahy 6 však telefony skončily jinde. „Ze strany obviněné nebyly evidovány u ministerstva obrany a ani nebyly použity na propagační účely státního podniku Vojenský technický ústav,“ uvedla podle serveru žalobkyně s tím, že si mobily pro soukromé používání rozebrali Blažková, její manžel, tehdejší ministr obrany Metnar a ještě jeden člověk, jehož identitu policie nezjistila.

Metnara rozčílil příspěvek armády na sítích. Jsi zbytečně hysterický, reaguje Černochová

Domácí

Tehdejší náměstkyně postupovala v rozporu s vnitřními předpisy ministerstva i zákonem o státním podniku, míní státní zástupkyně, podle které se Blažková dopustila zneužití pravomoci úřední osoby. Za to by jí mohlo hrozit až pět let vězení.

Státní zastupitelství však pro ženu, která ministerstvo v březnu 2021 opustila z rodinných důvodů, žádá v rámci podané obžaloby mírnější podmínku.

„Za nezměněné důkazní situace v případě uznání viny navrhujeme odnětí svobody 18 měsíců, jehož výkon bude podmíněně odložen na zkušební dobu 24 měsíců,“ řekl serveru šéf žalobců z Prahy 6 Richard Petrásek. Případ si již v říjnu převzal Obvodní soud pro Prahu 6.

Sama Blažková se k případu odmítla serveru vyjádřit s tím, že už na ministerstvu dávno nedělá a je na rodičovské dovolené. Exministr obrany či ještě dříve vnitra Metnar, který nyní vede jako opoziční poslanec za ANO sněmovní výbor pro obranu, považuje celou kauzu za neuvěřitelnou.

Mimo ministrovu rozlišovací schopnost

Na dotaz Novinek uvedl, že za ním po letech přišli letos na jaře vyšetřovatelé z Vojenské policie a ptali se na tento případ. Přiznal, že si na pořízení telefonů Blažkovou vůbec nevzpomněl.

„Říkal jsem jim, že je to pod mou rozlišovací schopnost, kdo ty telefony pořizoval a co s tím je. Když jsem telefon neměl, dostal jsem ho od kanceláře či kabinetu, když jsem odcházel, tak jsem ho vracel,“ řekl redakci Metnar.

V době, kdy mělo k pořízení mobilů dojít, navíc podle svých slov řešil tragickou rodinnou událost. „Uvedl jsem i vojenským policistům, že jsem v té době měl úplně jiné starosti,“ podotkl nyní Metnar.

Doplnil, že se mu po sdělení, o co se v kauze jedná, nechtělo uvěřit tomu, že by se něco podobného vůbec mohlo stát. „Pouze jsem policii sdělil, že je třeba to vyšetřit, ale že k tomu víc nevím, že je to už drahně let,“ dodal nynější poslanec.

Obrana nakupuje jak o život, zakázek má za půl bilionu

Domácí

Výběr článků

Načítám