Hlavní obsah

Namalovali ukrajinskou vlajku u ruských domů v Praze, policie stíhá sedm aktivistů

Praha

Policie stíhá sedm lidí v souvislosti s tím, že v únoru namalovali ukrajinskou vlajku v areálu ruských domů v pražské Bubenči. Za poškození cizí věci jim hrozí až tři roky vězení. Akce byla dílem aktivistů ze skupiny Kaputin, podle nichž se jednalo o politický protest.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Namalovaná ukrajinská vlajka na dlažbě v blízkosti domů ve Schwaigerově ulici v Bubenči, ve kterých bydlí Rusové, 23. února 2024. Vlajku namalovali aktivisté ze skupiny Kaputin.

Článek

„Mohu potvrdit, že ve věci bylo zahájeno trestní stíhání. V tomto případě se jedná o trestný čin, jelikož způsobená škoda byla odborným vyjádřením vyčíslena na bezmála 50 000 korun. Sedm osob je podezřelých ze spáchání trestného činu poškození cizí věci ve třetím odstavci, jelikož se tohoto skutku dopustily na věci, která požívá ochrany podle jiného právního předpisu,“ citovala v úterý ČTK mluvčího policie Richarda Hrdinu.

Vlajku namalovali aktivisté ze skupiny Kaputin, kteří se chtějí k trestnímu stíhání vyjádřit na čtvrteční tiskové konferenci. Tu svolali přímo před bytový komplex ruské ambasády ve Schwaigerově ulici.

V pozvánce na akci rozeslané médiím jeden z členů skupiny, vysokoškolský pedagog Václav Němec, potvrdil, že tématem budou informace právě o trestním stíhání sedmi Čechů kvůli malbě vytvořené na výročí ruské agrese vůči Ukrajině.

Sochou nahého Putina na zlatém záchodě podporují Češi Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Aktivisté chtějí také uvést, jaké chystají právní kroky, a představit detaily ohledně vlastnictví a pronájmu objektů vlastněných či spravovaných Ruskou federací.

Modrožlutá vlajka vznikla na nádvoří v oploceném areálu. Podle aktivistů je toto prostranství veřejné, v majetku českého státu a ruská ambasáda na jeho využití nemá žádnou smlouvu. Skupina tehdy uvedla, že chce upozornit nejen na druhé výročí zahájení ruského útoku na Ukrajinu a vypuknutí války, ale také na nedostatečnou podporu Ukrajiny ze strany západních zemí.

Vyzvala českou vládu, aby zabavila zmrazené majetky Rusů v Česku a výnos z nich poslala Ukrajině. Policisté na místě zajistili osm lidí a převezli je na služebnu k podání vysvětlení.

Aktivisté: Byl to politický protest

Co se týče samotného obvinění z poškození cizí věci, podle Němce se jednalo spíš o přestupek, přičemž záměrem akce podle aktivistů byl politický protest, ne ničení.

Skupina Kaputin vystupuje proti ruské agresi na Ukrajině od počátku invaze. V minulosti například vyvěšením transparentu na domu na Žižkově, jenž patří rodině ruského zbrojaře, žádala zabavení domu.

Na veřejnosti také opakovaně vystavila sochu představující ruského prezidenta Vladimira Putina na zlatém záchodě.

Ukrajinské velvyslanectví policisté při útoku vandala nehlídali, u ruských budov jsou ale trvale

Krimi

Výběr článků

Načítám