Hlavní obsah

Nábor k policii: Někteří zkouší fyzické testy víckrát, jednoho vzali až na šestý pokus

I přes nepříliš velký nástupní plat, jenž se zvyšuje až s odslouženou praxí, je o práci o policie stále zájem. Důkazem byla v pátek zaplněná tělocvična výcvikového střediska ve Frýdku-Místku, kde se v rámci náboru sešlo přes 40 zájemců. Policii se stavy doplňovat daří, i když většina uchazečů neprojde. Někteří to ale nevzdají a zkouší to i víckrát.

Video: Aleš Honus, Novinky

Článek

„Měli jsme tady dokonce uchazeče, který neprošel fyzickými testy a zkoušel to opakovaně. Přijat byl až na šestý pokus,“ usmívá se nadpraporčice Miroslava Krpcová, jedna z policistek a policistů, kteří mají přijímací řízení na starost. Dodala, že tento „rekordman“ uniformu přece jen oblékl díky tomu, že na sobě po stránce fyzické kondice nakonec zapracoval.. „A myslím, že je s prací u policie spokojený,“ řekla.

Spektrum uchazečů o práci u policie je široké, jak se Novinky přesvědčily na vlastní oči během náborové akce ve Frýdku-Místku. Přišli muži a ženy většinou v mladém věku, většinou absolventi středních škol. Přišli ale i třicátníci. „Tohle jsou přesně lidi, které potřebujeme, i když na věkovou hranici tady tolik nehledíme. V minulosti jsme přijali i padesátníka. Prošel úspěšně všemi úrovněmi přijímacího řízení a u policie už několik let pracuje,“ řekl krajský policejní ředitel Tomáš Kužel.

Zjistil, že má odpor ke zbraním

O tom, že práce u policie je poměrně náročná, se dobře ví, přesto se občas u přijímacího řízení objeví lidé, kterým to dochází až dodatečně. „Měli jsme tady uchazeče, který prošel fyzickými i psychologickými testy i zdravotní prohlídkou a měl zájem o práci u speciální pořádkové jednotky, kde kluci hodně pracují se zbraněmi. Teprve tam si ale uvědomil, že vlastně ze zbraně nechce střílet, že k tomu prostě nemá vztah. A tak se rozhodl po třech dnech odejít,“ vzpomíná policistka Krpcová.

O kvalitní lidi, muže i ženy, je u policie permanentní zájem. A pokud projdou úspěšně všemi testy, mají velkou naději, že budou přijati. „Jen u našeho krajského ředitelství v posledních letech přijímáme přibližně 300 nových policistů ročně. Přijímacím řízením úspěšně projde zhruba třetina zájemců,“ říká mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská.

„Nejvíc uchazečů neuspěje u osobnostního vyšetření. Další značný počet odstoupí z jiného důvodu, ať už jde o důvody osobní, rodinné, nebo se nakonec rozhodnou pro jiné zaměstnání,“ dodala mluvčí.

Jedinců, kteří zkoušejí štěstí opakovaně, je ale minimum. „Pokud někdo neprojde fyzickými testy jen lehce, může to zkusit znovu. Když trochu pocvičí, do měsíce se to dá zvládnout,“ dodal policejní ředitel. Pokud ale uchazeč neprojde o psychologického vyšetření, nemá smysl, aby to zkoušel znovu.

Ze 44 uchazečů, kteří přišli v pátek, jich uspělo nakonec 32.

Jak testy probíhají
Uchazeči dělají čtyři cviky: kliky, celomotorický test, člunkový běh a běh na 1000 metrů. Podle toho, kolik cviků jsou schopni udělat, případně jakého dosáhnou času, dostanou počet bodů. Minimální počet bodů, který je třeba u každého cviku získat, jsou 4, což odpovídá například 18 klikům či času 5:15 při běhu na 1000 metrů. V celkovém součtu je třeba získat nejméně 36 bodů.

„Bylo to náročné“

Mezi uchazeči u pátečních fyzických zkoušek byla i řada mladých žen. „Je to náročné, ale myslím, že jsem to zvládla,“ řekla například Kristýna Bizoňová, čerstvá absolventka střední školy. Ráda by pracovala u pořádkové policie. „Hlásím se i ke studiu na Ostravské univerzitě, ale pokud budu mít štěstí a projdu výběrovým řízením, tak dám přednost policii, kam mě to táhne více. A výšku si můžu dodělat kdykoliv,“ řekla Novinkám.

Žena v Klatovech manžela pobodala, rdousila a pak ho zapálila. Nakonec se oběsila

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám