Hlavní obsah

Na známého zaútočil sekerou. Vrchní soud mu potvrdil 11 let

Namol opilý měl pocit, že známý ho chtěl okrást. Když ten po slovní rozepři do něj strčil, až skončil na zemi, popadl Miroslav Rylko (61) sekeru a nešťastníka několikrát udeřil její tupou částí do hlavy. Krajský soud v Ostravě ho za to letos v květnu poslal na 11 let za mříže. Trest se mu zdál nepřiměřeně přísný, a tak se odvolal. Vrchní soud v Olomouci mu ho ale v úterý potvrdil. Zároveň musí nastoupit ústavní protialkoholní léčbu.

Miroslav Rylko u olomouckého vrchního souduVideo: Petr Marek, Novinky

Článek

Napadený utrpěl mnohačetná poranění hlavy a obličeje. Hlavně zlomeniny kosti čelní, očnice, nosu, pravého lokte a tržné rány. Přežil jen díky aktivní obraně a shodě šťastných náhod.

Rylko, jemuž za pokus o vraždu hrozilo až 18 let, vinu přiznal jen částečně. Tvrdil, že udeřil jen jednou, a to ještě slabě. Prý ze strachu, aby odvrátil útok známého, který podle něj byl fyzicky zdatnější a chtěl ho okrást.

Vrchní soud však jeho argumenty neakceptoval. „Soud prvního stupně hodnotil důkazy velmi pečlivě. Z nich jednoznačně vyplývá, že verze obžalovaného je nepravdivá. Správná je i právní kvalifikace,“ vysvětlil předseda senátu olomouckého vrchního soudu Vladimír Štěfan. Nižší trest, na samé spodní hranici zákonné sazby, která činí deset roků, podle něj nepřicházel v úvahu. „Chybí doznání obžalovaného,“ podotkl soudce.

Foto: Petr Marek

Miroslav Rylko u Vrchního soudu v Olomouci

Incident se odehrál loni 16. května v bytě obžalovaného v místní části Třince Dolní Líštné. Bývalý zedník, nyní částečný invalida Rylko potkal nedaleko supermarketu trojici sociálně slabých z nedalekého azylového domu. Koupil jim piva a jednoho, kterého znal z dřívějška, pozval domů na láhev vodky s tím, že u něj může přespat.

V bytě se bavili a jedli do té doby, než si Rylko všiml, že jeho peníze jsou rozházené po zemi. Prý nemohl najít ani mobil. Myslel si, že mu ho vzal známý. Ten se však podle něj rozčílil a začal na Rylka, který chodí jen o francouzských holích, útočit.

Foto: Petr Marek

Miroslav Rylko u Vrchního soudu v Olomouci

Obžalovaný tvrdil, že sekeru o váze dvou kilogramů, která stála u lednice, vzal v sebeobraně a jednou její tupou stranou uhodil známého do hlavy shora. Údajně ne moc silně. Pak se podle něj o sekeru chvíli přetahovali, a tím všechno skončilo. Když zaznamenal, že známý silně krvácí z hlavy, vzal svůj náhradní mobil a přivolal sanitku.

Hájil se tím, že ublížil známému nechtěl, a už vůbec ne zabít. Kde sekera, která se po činu nenašla, skončila, nevěděl. Nic si nepamatoval ani poškozený.

Vrah zastřelil vyhazovače z diskotéky, soud mu potvrdil 17 let ve vězení

Krimi
Související témata:
Miroslav Rylko

Výběr článků

Načítám