Hlavní obsah

Na zábavě v Jihlavě se lísal k cizí ženě. Její muž mu rozbil čerstvě načepovaný půllitr o čelo

Brno

Jako by měl hlavu ze železa. Po úderu plnou silou čerstvě načepovaným tlustostěnným půllitrem o hmotnosti 1,3 kila přímo do čela totiž napadený utrpěl jen pár šrámů, ačkoli podle zkušeného soudního znalce mohl po takové ráně zemřít. Úder byl totiž tak silný, že se půllitr rozletěl na kusy. Útočník vyvázl s podmínkou, ačkoli mu hrozilo až 10 let.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

K incidentu došlo loni v listopadu na zábavě v jednom z jihlavských podniků. Obžalovaný celý večer pozoroval, jak se k jeho manželce lísá cizí muž, s nímž měla podle všeho poměr, a pečlivě si v sobě střádal zlobu.

Saze v něm bouchly až před půlnocí, kdy si nechal načepovat plný půllitr, přehodil si jej do silnější levé ruky a bez jakéhokoli varování s ním svůdníka praštil plnou silou do hlavy.

Ani potom se ale neuklidnil a nepřístojně se choval i k přivolaným policistům a záchranářům, až nakonec skončil na záchytce.

Uhradil škodu, omluvil se, lidsky se za to velmi stydí, následky nedomýšlel. A manželka si to rozmyslela a vrátila se k němu.
mužova advokátka

Napadený vyvázl s pár tržnými ranami a vypadla mu korunka. Jihlavský soud pak takové jednání kvalifikoval jako pokus těžkého ublížení na zdraví, neboť ze závěrů znalce plynulo, že po takové ráně mohlo dojít klidně k vážnému zranění mozku, očí či nervů a cév v obličeji napadeného.

Útočník tak dostal tři roky vězení s podmíněným odkladem na tři roky, ale podal odvolání a chtěl mírnější trest.

I půllitr je zbraň

„Celý večer pozoroval chování poškozeného, několikrát ho vyzval, aby mu nesahal na manželku a nechoval se k ní intimně před jeho přáteli, poškozený ale dál pokračoval ve své činnosti,“ konstatovala v odvolání před brněnským krajský soudem mužova advokátka.

„Je si vědom, že jeho reakce byla nepřiměřená, ale uhradil škodu, omluvil se, lidsky se za to velmi stydí, následky nedomýšlel. A manželka si to rozmyslela a vrátila se k němu,“ dodala.

Odvolací senát v čele s Halinou Černou ale nic z toho nepřesvědčilo.

Muselo se jednat o příšernou pecku vedenou přímo na hlavu
Halina Černá, soudkyně

„Muselo se jednat o příšernou pecku vedenou přímo na hlavu. Z kamerového záznamu v podniku je patrné, jak si jako levák přehodil půllitr do levé a ruky a vší silou udeřil. V tu chvíli to byla zbraň,“ upozornila Černá.

Podle soudců se i znalec divil, že napadený neutrpěl vážnější zranění.

„Hrozilo poranění oka, mozku, i smrt napadeného. Poškozený musí mít tvrdou lebku a obžalovaný tak měl víc štěstí než rozumu. I průměrně inteligentní člověk si totiž musí být vědom toho, jaké následky mohou při takovém útoku vzniknout. Trest je přiměřený a obžalovaný by si měl uvědomit, že takto se konflikty neřeší,“ dodala Černá.

Syn mikulovské starostky stojí před soudem za násilný trestný čin

Krimi

Výběr článků

Načítám