Hlavní obsah

Na vybuchnutí má 144 hodin. Bomba objevená v litvínovské chemičce má speciální časovač

Aktualizováno

Letecká puma, nalezená v areálu chemičky v Litvínově - Záluží má časovač s iniciací 144 hodin, tedy šest dní. Pyrotechnici s ní proto kvůli bezpečnosti mohou začít pracovat až 27. srpna, oznámila policie. Hlavní silnice je znovu průjezdná.

Policejní zábrany v LitvínověVideo: Novinky

Článek

Jde o britskou leteckou pumu z druhé světové války. „Puma je o hmotnosti 250 kg s hmotností 100 kg výbušniny,“ uvedla mluvčí policie Ilona Gazdošová. Zasahující pyrotechnik na místě zjistil, že jde o pumu s dlouhodobým zapalovačem.

Nevybuchlá puma v chemičce ochromila Litvínov, podnik zastavil rafinérskou výrobu

Krimi

Podle Václava Bilického, který 31 let pracoval jako policejní pyrotechnik a v Litvínově - Záluží se narodil, shazovali spojenci na Záluží pumy s časovačem, aby vzbudili pocit, že pořád něco vybuchuje. „Podstatou nebylo způsobit výbuch pouze v čase bombardování, ale byla zde snaha o dlouhodobý účinek náletů. Proto se používaly dlouhodobé zapalovače. Jednalo se doslova o pumové minování,“ řekl Novinkám Bilický.

Foto: Policie ČR

Nalezená nevybuchlá letecká puma

Na časování výbuchu mělo podle něj vliv množství výbušné látky, ale i poloha nebo teplota samotné pumy. „U pum zarytých v zemi, čelem nahoru se prodloužila doba časování ze čtyř až na sto hodin, protože tady pracovaly jen páry acetonu a celuloid měkl velmi pomalu,“ popsal pyrotechnik.

Policie už ve středu v perimetru 1,5 km evakuovala celkem 582 osob. „Po večerním jednání krizového štábu se uzavřela silnice I/27 mezi Mostem a Litvínovem pro veškerou dopravu, kromě složek IZS,“ informovala mluvčí policie Ilona Gazdošová. Policisté později na síti X uvedli, že silnice je po zasedání krizového štábu průjezdná včetně MHD. Uzavřena je nadále železniční trať.

Od 10 hodin začne fungovat krizová linka městské policie v Litvínově na telefonním čísle 771 504 474.

Foto: Policie ČR

Uzavírka silnice kvůli nálezu pumy

Výběr článků

Načítám