Hlavní obsah

Horská služba našla osmnáctiletého autistu

Aktualizováno

Horská služba s policisty našla osmnáctiletého mladíka s poruchou autistického spektra, který se ve středu po poledni ztratil poblíž Černého jezera na Šumavě. Podle předběžných informací byl s rodiči na výletě.

Foto: Horská služba

Horská služba při pátrání

Článek

„Pátrání po mladém muži, který trpí autismem, bylo ukončeno. Policisté muže nalezli v pořádku poblíž Železné Rudy. Všem děkujeme za pomoc a sdílení,“ sdělila policie v noci na čtvrtek.

Horská služba uvedla, že mladíka našla spolu s ostatními složkami po mnohahodinovém pátrání. „Našli jsme ho na jedné z lesních cest v lokalitě vrchu Svaroh zhruba 20 minut po půlnoci. Je zcela v pořádku,“ řekl horský záchranář ze stanice Kvilda Josef Tischler.

Na chlapce záchranáři volali jménem, i když tušili, že lidé s autistickou poruchou nemusejí na volání reagovat. „Naštěstí v tomto případě se to nepotvrdilo. Mladík byl schovaný na konci jedné z cest ve křoví. Když jsme slyšeli slabou odpověď, volání jsme zesílili a opakovali. Nakonec nás spatřil a šťastně se k nám rozběhl. Dokonce záchranáře, který ho objevil, chytil za ruku,“ vylíčil záchranu Tischler.

Policie původně uvedla, že mladík se ztratil kolem půl jedné odpoledne v okolí Černého jezera. „Šel po červené značce, u vodopádu Bílá strž sešel na žlutou. Následně se pohyboval u bývalé chalupy pod Ostrým,“ sdělila policejní mluvčí Michaela Raindlová.

Velící důstojník hasičů Petr Ježek Právu kolem půl šesté večer sdělil, že na místě bylo sedm jednotek a deset kusů techniky. V akci byl také dron.

Podle zjištění Práva se mladík vydal na Šumavu s rodiči na výlet.

Výběr článků

Načítám