Hlavní obsah

Na přechodu v Dobřanech smetla ženu na koloběžce. Dostala podmínku

Jedna řidička u přechodu zastavila, druhá ale ne a smetla 47letou ženu na koloběžce. Za nehodu z července 2022 v Dobřanech na jižním Plzeňsku potrestal ve středu Okresní soud Plzeň -jih Petru Vasilňákovou (32) roční podmínkou. Dále jí uložil, že musí zaplatit poškozené jako nemajetkovou újmu částku v řádu desítek tisíc korun.

Obžalovaná řidička Petra Vasilñáková u Okresního soudu Plzeň-jihVideo: Patrik Biskup, Novinky

Článek

V odůvodnění rozsudku ale soudce Jiří Žižka upozornil, že určitý díl viny nese za nehodu sama poškozená, která na přechod vjela na koloběžce rychlostí 13 km/h, aniž by měla dostatečný rozhled přes vozidlo, které jí dávalo přednost.

Hlavním viníkem je ale podle soudu Vasilňáková, která v době střetu jela rychlostí vyšší než 50km/h a před přechodem nezpomalila ani nereagovala na auto v souběžném pruhu.

„Jako účastník silničního provozu se nechovala ohleduplně a ukázněně, čímž porušila důležitou povinnost, neboť s ohledem na místo, kde se obvykle pohybují chodci, hrozil závažný následek v podobě jejich vážného zranění nebo i smrti,“ vysvětlil Žižka.

Nehoda se stala před křižovatkou třídy 1. máje a ulice Lipová. K místu přijela nejdříve řidička BMW. Najela si do středového pruhu k odbočení doleva a poté zastavila před přechodem pro chodce, aby umožnila ženě na elektrické koloběžce dostat se na druhou stranu silnice. Ta se rozjela, ale v druhé polovině přechodu ji smetla Vasilňáková, která jela v pravém pruhu a na zastavení bavoráku před zebrou nereagovala.

Letěla vzduchem

Koloběžkářka po nárazu letěla vzduchem asi deset metrů. Na místě ji pak oživovali svědci a po převozu do nemocnice u ní lékaři zjistili vážné poranění mozku a roztrženou krkavici.

„Zastavila jsem těsně před zebrou a chtěla nechat přejít paní, která stála vedle koloběžky na kraji přechodu. Když na ni nastoupila a rozjela se, viděla jsem ve zpětném zrcátku, jak zprava přijíždělo auto. V duchu jsem si říkala, ať zpomalí, jinak nestihne zastavit. Pak došlo ke střetu. Byl to šok. Vystoupila jsem z auta a šla poskytnout první pomoc,“ líčila před soudem řidička BMW.

Muž na koloběžce se porval s motorkářem a zardousil ho. Žalobkyně žádá 9 let

Krimi

Výběr článků

Načítám