Hlavní obsah

Na počátku nebyl úmysl vraždit, i tak mužům z Pohodlí hrozí 30 a 25 let vězení

Hradec Králové

K vyhlášení rozsudku spěje u krajského soudu v Hradci Králové hlavní líčení v případu vraždy z obce Pohodlí na Svitavsku. Státní zástupkyně ve středu navrhla Pavlu Jirečkovi (36) výjimečný trest kolem 30 let vězení, druhému obžalovanému Alexandru Golubničenkovi (31) jen o pět let vězení méně. Rozsudek by mohl být vynesen ve čtvrtek.

U hradeckého krajského soudu pokračuje hlavní líčení s dvěma muži obžalovanými z vraždy v obci PohodlíVideo: Ludmila Žlábková, Novinky

Článek

Muži jsou obžalováni z toho, že v červenci roku 2022 utýrali ve sklepě domu 28letého muže, kterého předtím unesli z Břeclavska.

Donutili ho nastoupit k sobě do auta a pak ho převezli na Svitavsko. Nejprve do domu známého v Lubné, pak ho svázaného do kozelce a již bezvládného převezli v plachtě do Jirečkova domu v obci Pohodlí u Litomyšle, kde mučivé týrání pokračovalo. Ve sklepě, kam ho zavřeli a přivázali k traverze, přitom bylo pouhých šestnáct stupňů a on byl polonahý. Po třech až pěti dnech poškozený upadl do bezvědomí a zemřel. Jeho tělo se nikdy nenašlo.

Podle obžaloby muži svou oběť uvařili, aby „šlo maso lépe od kosti“. Pak pevné části spálili a další ostatky rozvezli po okolí vesnice.

Foto: Ludmila Žlabková, novinky.cz

Justiční stráž přivádí Alexandra Golubničenka (vpředu) a Pavla Jirečka do soudní síně

„Trápí mě to, nic jsme neplánovali. Psychicky jsem na tom stále špatně, musím na to myslet,“ řekl ve své závěrečné řeči obžalovaný Golubničenko. Byl to právě on, kdo v průběhu přípravného řízení vypovídal a s policisty spolupracoval.

Podle státní zástupkyně Lenky Faltusové nejednali obžalovaní v přímém úmyslu vraždit, ale museli vědět, co jejich konání může způsobit.

„I mentálně mnohem hůře disponovaní jedinci chápou, že když neoblečeného, vážně zraněného člověka v podstatě ukřižují, že takový člověk nemůže dobře dýchat. Že dochází k ovlivnění životních funkcí. Přesto svého jednání nezanechali a v mučení pokračovali dál,“ zdůraznila státní zástupkyně.

Prolomili hranici

„Už při převozu z Lubné do Pohodlí a přivázání k traverze ve sklepě prolomili hranici mezi vědomou nedbalostí a nepřímým úmyslem. Neposkytli mu pomoc, nezavolali lékaře,“ dodala Faltusová.

Závěrečná řeč druhého obžalovaného Pavla Jirečka je na programu ve čtvrtek dopoledne. Jeho postoj je ale zřejmý z průběhu předchozího jednání. Vinu odmítá.

„Vezu nějaký bordel,“ řekl podle jednoho ze svědků do telefonu, když s poškozeným v autě přijížděli na Svitavsko. Přesto připouští jen spoluúčast na marginálních činech. Dokonce dobrovolně zaslal před dvěma dny pozůstalým po oběti 70 tisíc korun.

„Je to náhrada škody, spoluzaviněná obžalovaným. Ne náhrada za úmrtí, ale škoda, která odpovídá tomu, co spáchal,“ uvedl u soudu jeho obhájce.

Utýrání muže na Svitavsku: Culícího se svědka od soudu vykázali

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám