Hlavní obsah

Na hlavní pláži u Máchova jezera ležel útočný ruční granát

Doksy

Brigádníci z půjčovny šlapadel našli na hlavní pláži u Máchova jezera podezřelou munici. Podle přivolaného pyrotechnika šlo o nevybuchlý ruční granát, který byl součástí výzbroje německé armády ve 2. světové válce.

Foto: Policie ČR

Místo nálezu granátu na hlavní pláži u Máchova jezera

Článek

Brigádníci, kteří granát objevili, na nález upozornili pracovníka bezpečnostní agentury a ten vše oznámil na linku 158. Přivolaní policisté pak okolí místa nálezu zhruba na tři hodiny uzavřeli a rekreanty vykázali do bezpečné vzdálenosti.

K události došlo už v sobotu, policisté o ní informovali v úterý odpoledne.

Foto: Regata Máchovo jezero

Část hlavní pláže u Máchova jezera

„Přivolaný policejní pyrotechnik konstatoval, že se jedná o útočný ruční granát, vzor 39, německé výroby, který byl součástí výzbroje německé armády ve 2. světové válce. Ačkoliv byl zkorodovaný, ublížit by mohl, protože stále obsahoval trhavinu,“ popsala mluvčí policie Ivana Baláková. Pyrotechnik si podle ní granát převzal a zlikviduje ho výbuchem v trhací jámě.

Evakuace baru v Kladně. Opilý muž položil na stůl granát

Krimi

Jak se granát objevil na pláži, není jasné. Podle policistů je velmi pravděpodobná verze, že ho někdo z návštěvníků Máchova jezera vytáhl z vody a pak ho bez dalšího zájmu zanechal na břehu, aniž by o nálezu informoval policii.

„Díky tomu, že existují i rozumní lidé, kteří jeho nedbalost napravili, granát nikomu neublížil,“ uvedla policejní mluvčí.

Podle ní by lidé s podobnými nálezy neměli manipulovat a nikam je převážet, ale prostřednictvím linky 158 by měli přivolat policisty.

Chorvatská policie zadržela Čecha. Dopustil, aby dítě odneslo z vojenského cvičiště granát

Evropa

Výběr článků

Načítám