Hlavní obsah

Na dálnici vytáhli řidiče z hořícího auta, zachránili mu život

V listopadu minulého roku vzplanul na dálnici D35 z důvodu technické závady osobní automobil. Ve vozidle zůstal řidič, který se vlivem šoku nebyl schopný sám dostat ven. Ostatní řidiči požár bez povšimnutí míjeli. Naštěstí kolem projížděli Josef Faltýnek a Jaroslav Hetmánek, kteří neváhali a vydali se muži na pomoc.

Foto: Policie ČR, Novinky

Josef Faltýnek (vlevo) a Jaroslav Hetmánek při převzetí titulu v Šumperku.

Článek

Společnými silami ho z hořícího automobilu vytáhli ven, poskytli mu nezbytnou první pomoc a prakticky mu zachránili život. Za pohotový zásah byli minulý týden oceněni titulem Gentleman silnic.

Faltýnek jel 23. listopadu krátce před pátou hodinou odpoledne po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici. Kousek před Mohelnicí si všiml, že je na silnici nějaký problém.

„Viděl jsem výstražná světla aut přede mnou. Najednou se objevil kouř a plameny,“ popisuje nepříjemnou situaci. To, co viděl, byl hořící automobil.

Cizinec za volantem kamionu šněroval po D35. Naměřili mu přes tři promile

Krimi

„Při projíždění kolem jsem nahlédl dovnitř a uviděl sedící osobu. Nechal jsem své auto v bezpečné vzdálenosti a utíkal zpět. Zarazilo mě, že ostatní řidiči pokračovali dál, jako kdyby se nic nedělo. Zastavil tam jediný z nich,“ dodává. Tím člověkem byl Hetmánek.

Oba se ihned vydali osobě v hořícím automobilu na pomoc. Za volantem seděl starší muž, který odmítal vozidlo opustit.

„Pán vůbec nespolupracoval. Zřejmě byl v šoku. Křečovitě se držel volantu. Snažili jsme se mu vysvětlit, že musí ihned pryč. On jen argumentoval tím, že přece není možné, aby jeho auto hořelo, když bylo nedávno v servisu,“ vysvětloval Faltýnek.

Společně se mužům podařilo vytáhnout řidiče ven a dostat ho ke svodidlům, dostatečně daleko od nebezpečí.

„Zůstal jsem u něj, kontroloval ho a čekal na příjezd záchranářů. Komunikoval jsem s ním a zkoušel zjistit, co se stalo, ale nebyl schopný adekvátně reagovat,“ uvedl Hetmánek.

Foto: Police ČR, Novinky

Hořící auto na dálnici D35.

Faltýnek se mezitím snažil uhasit hořící automobil. „Sbíral jsem malé hasicí přístroje z ostatních aut. Vůz už byl ale tolik v plamenech, že toho moc nezmohly,“ vzpomíná.

Doprava na dálnici se zastavila a u požáru se začali shlukovat další řidiči.

„V tu chvíli mě rozčílila lhostejnost lidí okolo. Když jsem tam běhal, prosil o pomoc a sháněl hasicí přístroje, spousta z nich neměla nic lepšího na práci než celou věc natáčet,“ kroutí hlavou Faltýnek.

„Dojížděl jsem do kolony. Byly tam desítky aut, možná stovka. Všichni viděli, co já, tedy plameny, člověka v hořícím autě a projeli,“ nechápal ani Hetmánek.

Našli se ale i ti, co chtěli pomoci. „Jedna paní například zavolala na 112 a přinesla pro pána deky,“ pověděl. Za několik minut pak na místo dorazily složky záchranného systému a muže si převzali do péče olomoučtí zdravotníci.

„Policisté, kteří na místě zasahovali, vnímali jednání zachránců jako velmi odvážné a záslužné. Řidič se nadýchal toxických zplodin a nebyl schopen se sám z vozidla dostat,“ zdůraznil ředitel územního odboru Policie ČR Šumperk Libor Giesel.

Foto: Policie ČR, Novinky

Plameny auto takřka zcela zničily.

„Pokud by nebyl včas vytažen, téměř jistě by to pro něj mělo fatální následky. Oběma mužům patří velké poděkování,“ dodal.

Faltýnek při odvážné akci strach neměl. „Tak jsem vůbec nepřemýšlel. Jel jsem prostě okolo, viděl a konal,“ konstatoval. Podobně to vnímal i druhý záchrance.

„Nebyl čas uvažovat o obavách. Museli jsme rychle jednat. Strach přišel, až jsme řidiče z auta vytáhli a stáli poblíž. Přece jen, mohlo vybouchnout,“ podotkl Hetmánek.

Gentleman silnic je společným projektem Generali České pojišťovny a Policie ČR, který vznikl v roce 2004 s cílem motivovat ostatní účastníky silničního provozu k tomu, aby si pomáhali a nebyli k sobě lhostejní.

Prvním držitelem tohoto titulu se v prosinci 2004 stal Jiří Lukáč z Albrechtiček na Novojičínsku, který vytáhl z hořícího automobilu sedmnáctiletého mladíka. Faltýnek a Hetmánek jsou už 227. a 228. Gentlemanem silnic.

Na dálnici D35 u Olomouce shořel autobus, cestovali v něm hokejisté do Vsetína

Krimi
Související témata:
Projekt Gentleman silnic
Jaroslav Hetmánek
Josef Faltýnek

Výběr článků

Načítám