Hlavní obsah

Na cyklistku s dcerou zaútočil v lese pes. Zachránil je běžec, kterého taky pokousal

Hradec Králové

Třiačtyřicetiletou ženu z Hradce Králové obvinila v těchto dnech policie z ublížení na zdraví. Loni v srpnu venčila v lese u obce Vysoká nad Labem u Hradce Králové svého 1,5 roku starého psa rasy americký bully, ale neměla ho pod kontrolou. Byl bez košíku a nasadila mu volný obojek. Zvíře pak napadlo ženu (39) projíždějící okolo po lesní cestě na bicyklu. Navíc hned za ní jela i její devítiletá dcera. Zachránil je náhodný běžec, který neváhal, a i za cenu vlastního pokousání pomohl psa zpacifikovat. Ukázalo se, že zvíře už dříve pokousalo dva lidi.

Foto: Profimedia.cz

Americký bully. Ilustrační foto

Článek

„Běžel jsem lesem a zaslechl volání o pomoc. V tu chvíli jsem uviděl cyklistku, na níž útočil pes. Postavil jsem se mezi ženu a útočícího psa tak, abych zamezil jakýmkoliv jeho dalším útokům. Krátce nato pes zaútočil i na mě,“ zavzpomínal na dramatický zážitek zachránce Ondřej Vašátko.

Co se přesně stalo, popsala policejní mluvčí Iva Kormošová.

„Pes se ženě zakousl do stehna a svou vahou ji povalil i s kolem na zem. Přestože majitelka dávala povely, aby pes v útoku přestal a vrátil se k ní, pes nereagoval a napadené ženě způsobil zranění na různých částech těla,“ připomněla mluvčí s tím, že když pes ženu pustil, začal volně pobíhat okolo. Na volání chovatelky stále nereagoval a ohrožoval tak i dceru napadené.

Bulteriér pobíhal v Budějovicích mezi auty a pak vběhl do dveří cizího domu. Na strážníky cenil zuby

Krimi
Foto: Policie ČR

Zachránce Ondřej Vašátko (uprostřed). Osobně mu poděkoval ředitel Petr Sehnoutka (vpravo).

„Naštěstí se na místě objevil 55letý běžec, který na sebe upoutal psovu pozornost. Přestože muže také několikrát kousl, podařilo se mu zvíře s následnou pomocí majitelky chytit a navléci obojek s vodítkem. Tímto svým činem pravděpodobně uchránil dívku před napadením,“ dodala mluvčí.

Oba pokousaní museli vyhledat lékařské ošetření. Žena utrpěla střední až těžké zranění, její zachránce lehké až střední. Pes ženě navíc poničil cyklistickou výstroj za 11 tisíc korun.

„Panu Vašátkovi patří upřímné poděkování za pohotovou a odvážnou reakci na místě události, díky které zabránil dalším útokům zvířete. Zdaleka ne každý by se zachoval stejně jako on,“ řekl krajský policejní ředitel Petr Sehnoutka, který se osobně s mužem setkal a dodatečně mu poděkoval.

Pes neměl rád cyklisty

Z vyšetřování vyplynulo, že majitelka psa použila opětovně nefunkční obojek, z kterého se jí pes již v minulosti vysmekl. Zjistili také, že pes od narození negativně reagoval na cyklisty, proto prošel ve výcvikové stanici socializačním výcvikem, a že v minulosti již pokousal dva lidi.

Jelikož obviněná žena svou nedbalostí porušila důležitou povinnost vyplývající z jejího postavení jako chovatelky a způsobila tak zranění dvou osob, může být v případě uznání vinnou potrestána odnětím svobody až na 1 rok nebo zákazem činnosti.

Muž z Jičínska týral své psy. Fenka měla takový hlad, že požírala věci

Krimi

Výběr článků

Načítám