Hlavní obsah

Mysleli si, že ho umlátili, zemřel až při požáru. Třem mužům hrozí výjimečné tresty

České Budějovice

Osmatřicetiletý František Jirka, 33letý Alexandr Lebeda a 27letý Tomáš Koňarik stanuli před Krajským soudem v Českých Budějovicích. Podle obžaloby zavraždili 24. ledna letošního roku 58letého muže ve squatu v pilíři mostu v Českém Krumlově. Napadli jej, protože se prý nechtěl dělit o tabák, alkohol a peníze.

Vězeňská služba přivádí do soudní síně Františka Jirku, Alexandra Lebedu a Tomáše Koňarika. Video: Pavel Orholz, Novinky

Článek

Mlátili ho asi hodinu a půl. Když už si mysleli, že zemřel, založil podle obžaloby Jirka za pomoci Lebedy požár, který měl vše maskovat. Nakonec se ukázalo, že muž s rozlámanými žebry zemřel až potom, co se nadýchal zplodin.

„Chci prohlásit vinu,“ uvedl ve středu u soudu Jirka a dále zažádal, aby se nemusel účastnit následujících soudních jednání. Právě on uštědřil podle žaloby muži nejvíce ran pěstmi, ale i kopy do hlavy a hrudníku. „Choval se jako magor,“ uvedl u soudu další z obžalovaných Lebeda.

Foto: Policie ČR

K vraždě došlo v technické místnosti v pilíři mostu, která sloužila jako squat.

Zároveň však připustil, že i on několikrát muže udeřil, a dokonce jej kopal do hlavy. „Vadil mi ten jeho škleb, když jsem mu dával rady. Trefil jsem mu hlavu, ale bylo to minimální silou, ne s cílem mu ublížit,“ hájil se Lebeda, který se rozbrečel.

Právě on podle státního zástupce Petra Pokorného vylil muži do obličeje, ve kterém měl tržné rány, vodku, posypal jej solí a také jej potřísnil plivanci. „Nechtěl jsem ho dál bít a takhle jsem to ukončil,“ vysvětloval.

Za hlavního agresora označil on i třetí obžalovaný Koňarik právě Jirku, který útok začal a také prý skončil. „Jeho závěrečný útok mohl trvat tak tři až pět minut,“ odhadoval Koňarik s tím, že Jirka byl při útoku agresivnější než Lebeda.

I Koňarik měl dát muži několik úderů pěstmi, loktem a několik facek. „Jednou jsem jej udeřil hřbetem ruky a dal mu jednu facku,“ připouštěl. Podle jeho slov jej naštvalo, že muž mu nejdříve neposkytl tabák a pak si chtěl ubalit cigaretu.

Předstírali, že uhořel. Policie obvinila tři muže za umlácení squatera v Českém Krumlově

Krimi

Lebeda podle svých slov kontroloval muži po útoku puls a dýchání. „Nebylo tam vůbec nic,“ podotkl Lebeda.

Následně měl Jirka s pomocí Lebedy technickou místnost v pilíři mostu v Českém Krumlově zapálit. Koňarik prý po nápadu squat zapálit odešel. Lebeda s Koňarikem prý během útoku uvažovali i o tom, že zavolají záchranou službu. Přestože měli mobilní telefony, ani jeden číslo nevytočil.

„Pak jsme všichni tři šli na moji chatu. Teda možná o tom majitel nevěděl, že tam jsem,“ vyprávěl Lebeda. Nakonec si vymýšleli historku pro policii a během přípravného řízení několikrát měnili výpovědi. Muž se prý při útoku společníků nebránil ani slovně, ani fyzicky. Soud bude pokračovat v dalších dnech.

U lávky v Krumlově našli ohořelé tělo muže

Krimi

Výběr článků

Načítám