Hlavní obsah

Myšímu trusu nerozumíte. Majitelka obchodu v Mostě se u soudu bránila pokutě

Brno

S originální obhajobou vyrukovala proti pokutě majitelka obchodu z Mostu, u níž inspektoři našli nepořádek a myší trus. Justici totiž vzkázala, že myšímu trusu soudy podle ní pranic nerozumí. Ani taková argumentaci jí ale nebyla platná.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Článek

Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce dorazili do mosteckého obchodu předloni v srpnu. A nebyli příliš spokojeni. „Na prodejní ploše, pod regály obslužného pultu a v hůře dostupných místech byly na podlaze zbytky potravin, prach, drobky, pavučiny, provozovna nebyla udržována v čistotě. Před vstupem do šatny, v meziskladu a pod dřezem byl na podlaze zjištěn výskyt trusu hlodavců,“ zapsali do zprávy.

Pozornosti inspektorů neuniklo ani to, že v chladicím boxu s chlebíčky či obloženým vejcem byla špatná teplota. Majitelka obchodu se ale s uloženou pokutou 15 tisíc korun odmítla smířit a začala se soudit.

Tvrdila, že na zemi bylo jen pár drobků, v šatně byla jen slupka od cibule a rozhodně tam nebyl žádný trus. Jenže u Krajského soudu v Ústí nad Labem neuspěla, a proto se obrátila na Nejvyšší správní soud.

Plísně i myší trus. Inspekce zavřela čtyři restaurace v pražské tržnici Sapa

Ekonomika

Soudci: Přiblížili jsme si to

„Nesouhlasí s tím, že na fotografiích je zachycen myší trus, a namítá, že se jedná o popadaný posyp z pečiva. Výskyt trusu má za neprokázaný, neboť v této věci nebyl odebrán ani analyzován žádný vzorek. Pokud soud uvedl, že z přiložených fotografií je i laikovi zřejmé, že se jedná o myší trus, pak s tímto zdůvodněním nesouhlasí, neboť jakkoliv je soud odborníkem v rovině právní, není odborníkem na výskyt trusu,“ napsala ženina advokátka.

U senátu v čele s Lenkou Kaniovou však neuspěla. „Znečištění vymezených prostor prodejny je zcela srozumitelně a jasně popsáno v protokolu o kontrole a bez jakýchkoliv pochybností jej dokládá též pořízená fotodokumentace,“ připomněli soudci.

Také odmítli tvrzení, že v prodejně nebyl myší trus, ale onen „posyp z pečiva“, neboť prohřešek byl dobře zadokumentován pomocí fotografií, u nichž šlo po přiblížení dobře poznat, o co se jednalo. „V této souvislosti proto není třeba vyžadovat odborná vyjádření či jiná expertní posouzení,“ dodali soudci.

Inspektoři kontrolovali sluneční brýle. Skoro 90 procent neprošlo

Ekonomika

Výběr článků

Načítám