Hlavní obsah

Muži přišla výzva k zaplacení pokuty. Důvěřivost ho stála 1,4 milionu

Hodně draho přišla údajná pokuta padesátiletého muže z Trutnovska. Ten totiž uvěřil SMS zprávě, která vypadala jako výzva k uhrazení pokuty za dopravní přestupek. Teprve až když splnil všechny pokyny související se zaplacením pokuty, zjistil, že ho obrali podvodníci. A to hned o 1,4 milionu korun.

Foto: Miloslav Hradil, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podvodníci muži nejprve zaslali krátkou textovou zprávu, ve které ho informovali o pokutě, a odkázali ho na webovou stránku, která se tvářila jako konto řidiče.

„Muž měl rozkliknout odkaz a poté měl vybrat svou banku, kde zadal údaje pro přihlášení do bankovní identity. Následně mu volal člověk, který se představil jako bezpečnostní pracovník banky a sdělil mu, že došlo k podezřelé aktivitě na jeho účtu a pro jeho ochranu ho přesvědčil k údajnému zablokování účtu a opětovné aktivaci internetového bankovnictví,“ popsala průběh podvodu trutnovská policejní mluvčí Martina Jandová.

Chtěl si založit identitu občana. Kyberšmejdi mu vyluxovali účet

Krimi

Muž tvrzení uvěřil, udělal vše podle pokynů a uklidnil se myšlenkou, že nyní již má účet zabezpečený. Že se stal obětí podvodu, zjistil za pár dní, když odhalil, že z jeho účtu došlo k několika neoprávněným platbám v celkové částce za téměř jeden a půl milionu korun.

Po zlodějích nyní pátrají policisté, a pokud se jim podaří je odhalit, hrozí jim až osm let za mřížemi.

Policisté v souvislosti s podvodem upozorňují, že se podvodníci snaží proniknout do bankovnictví stále novými triky.

„V poslední době jsme zaznamenali zvýšený počet SMS zpráv a telefonátů, ve kterých se volající vydávají za policisty, úředníky nebo bankéře a tvrdí lidem, že spáchali dopravní přestupek a že musí zaplatit pokutu prostřednictvím zaslaného odkazu,“ upozornila Jandová.

Podvodník odkáže svou oběť na webové stránky, které se nazývají Konto řidiče nebo Bodové konto, a tam se objeví výzva k zaplacení pokuty. Žádné takové oficiální stránky ale neexistují a jsou falešné.

Falešné SMS zaplavují Česko. Straší pokutami

Bezpečnost

Výběr článků

Načítám