Hlavní obsah

Muži na Ústecku odebraly úřady německé dogy. Žil s nimi v jedné místnosti

Brno

V zimě žil se dvěma německými dogami v jednom pokoji, v létě pak ve dvou. K tomu je špatně krmil. Vážné chyby v péči o zvířata nakonec vyústily v to, že úřady přistoupily k odebrání dvou dog z péče jejich německého majitele žijícího v malé vesnici na Ústecku. Při následném sporu navíc vyšlo najevo, že muž měl velké problémy s úřady už v Německu.

Foto: Envato Elements

Německá doga patří mezi největší psí plemena. Ilustrační foto

Článek

Úředníci přistoupili k zabavení a umístění do náhradní péče feny a psa poté, co zjistili, že zvířata žijí ve špatných podmínkách. Majitel psů se rozhodl bránit u soudu, tam ale vyšlo najevo, že problémy s chovem nemá rozhodně poprvé.

Ústecký krajský soud se totiž odkázal na verdikt německé správní justice, podle níž muži už tamní úřady zabavily devět zvířat a zakázali mu chov.

„Měl dlouhodobé problémy s chovem německých dog v Německu, kdy správní orgány v jeho chovu provedly celou řadu kontrol a probíhalo tam více správních a soudních řízení týkajících se nedostatečné péče,“ stálo ve verdiktu ústeckého soudu.

„Celá situace působí dojmem, že se přemístil z Německa do České republiky, kde pokračuje v chovu německých dog, jejichž nákup si zajišťuje přes prostředníky, aby sám nebyl kupujícím,“ dodal ústecký soud s tím, že je v pořádku, pokud úřady psy zabavily bez podmínek pro jejich návrat.

Když přišla kontrola, zrovna psům uklízel

Majitel dog se bránil kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu a tvrdil, že aby mu mohly úřady zvířata zabavit bez možnosti vrácení, musí být prokázáno týrání.

„Jeho psi se nacházejí vždy tam, kde je on. Vzhledem k tomu, že žije v domě pouze v jedné místnosti, kterou společně sdílejí, jsou psi vždy pouze v jedné místnosti s ním. Při kontrole byl zrovna uprostřed úklidu,“ napsal do stížnosti jeho advokát.

Senát v čele s Davidem Hipšrem ale neměl pro podobné argumenty pochopení. Soudci upozornili, že o opatření může být rozhodnuto dříve, než je například rozhodnuto o přestupku či udělení pokuty.

„V posuzované věci nastala právě tato situace, přičemž zvláštní opatření bylo vydáno na podkladě odborného vyjádření, podle kterého se jedná o týrání zvířat,“ stojí ve verdiktu soudu.

„Stěžovatel vytýkaným způsobem jednal opakovaně, přičemž potíže s chovem psů jsou patrné již od roku 2014, kdy byly prováděny kontroly chovu stěžovatele v Německu. Za této situace je nepochybné, že v případě navrácení odebraných zvířat stěžovateli by jím nebyla zabezpečena řádná péče. Současně nelze předpokládat ani jeho nápravu, neboť nadále zastává názor, že se o psy dobře staral a není třeba v péči o ně cokoli měnit,“ smetli stížnost soudci.

Německá doga je jedním z největších psích plemen, v kohoutku může mít až 90 centimetrů, samci váží až 90 kilogramů.

KOMENTÁŘ: Zvířata se týrat nesmějí. U norování to neplatí – Alex Švamberk

Komentáře

Výběr článků

Načítám