Hlavní obsah

Muž zkolaboval před třebíčskou nemocnicí. Zachránil ho voják z vrtulníkové základny

Přestože je trénován, aby ovládal smrtící zbraně, dokázal zachránit lidský život. Profesionální voják sloužící na náměšťské vrtulníkové základně Zdeněk Smilek nezůstal lhostejný ve chvíli, kdy spatřil před třebíčskou nemocnicí kolabujícího muže. Okamžitě muži, který už nejevil známky života, poskytl první pomoc a zavolal záchranku.

Foto: Armáda ČR, Novinky

Zdeněk Smilek má za sebou i misi v Africe

Článek

Smilek měl osudný březnový den volno a vezl svou manželku na pracovní pohovor do třebíčské nemocnice. V tom spatřil staršího muže o berlích, jak spadl obličejem k zemi a zůstal nehybně ležet. Voják okamžitě vyskočil z auta a ihned začal muže resuscitovat.

„Celou dobu jsem sledoval hodinky. Po pár sekundách mě pán začal vnímat, ale ne na dlouho. To se párkrát opakovalo, než se mi ho povedlo přivést k vědomí,“ vzpomínal Smilek na chvíle, kdy využil své znalosti z vojenských kurzů.

Zachránili tonoucího studenta, teď trojice dostala ocenění

Krimi

Na pomoc přispěchali i další kolemjdoucí a voják je rychle zapojil do záchrany života. „Udržoval jsem zraněného ve stabilizované poloze a poskytl mu z vlastního vozu termofolii. Naštěstí se včas objevil vůz se záchranářkou,“ podotkl Smilek.

Přišlo však další překvapení. „Bylo mi řečeno, že nemají ve voze pro pána místo. Nakonec se situace vyřešila a byl předán do péče lékařů. Na závěr záchranářka prohlásila, že jsem právě zachránil člověka,“ dodal.

Smilek, který před pár dny oslavil čtyřicáté narozeniny, působí v armádě devět let. V roce 2019 vyjel na zahraniční misi do Afriky. Během přípravy absolvoval i speciální zdravotnickou přípravu záchrany vojáka v poli a získané znalosti dokázal plně zúročit.

Foto: Armáda ČR, Novinky

Zdeněk Smilek má za sebou i misi v Africe

Související témata:

Výběr článků

Načítám