Hlavní obsah

Muž ze Šumperska poslouchal rady domnělého „finančního rádce“. Přišel o statisíce

S vidinou výhodné investice umožnil 63letý muž ze Šumperska podvodníkovi přístup ke svému internetovému bankovnictví a ten ho připravil o téměř 700 tisíc korun. Podobné případy se v poslední době opakují jako přes kopírák, i přes opakovaná varování policie ale přibývají další a další podvedení.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Novinky o případu informoval policejní mluvčí Libor Hejtman. Muž ze Šumperska v polovině dubna zareagoval na reklamu lákající na výhodné investice. Druhý den mu zavolal domnělý finanční rádce a požádal jej o zaslání počátečního vkladu 250 eur a také o kopii občanského průkazu.

„Jakmile muž poslal peníze, přišly mu na e-mail přihlašovací údaje k jeho nově vytvořenému investičnímu účtu. Zde viděl, že jeho vklad byl na účet připsán. Volající mu dále sdělil, že by měl investovat větší částku, a muž poslal 75 tisíc korun,“ popsal mluvčí.

Podvodník ho pak přesvědčil, že pro zadávání dalších plateb bude lepší, když si stáhne aplikaci AnyDesk, a poslal mu odkaz k jejímu stažení. Muž si aplikaci pro vzdálený přístup nainstaloval, čehož pachatel využil, aby se mu dostal do bankovnictví.

„Platby prováděl pachatel a poškozený je potvrzoval v domnění, že se jedná o investice. Podvodník pak muže během měsíce připravil o stovky tisíc korun,“ konstatoval Hejtman.

Policie před podobným typem podvodů opakovaně varuje. Upozorňuje mimo jiné, že by si lidé neměli stahovat pochybný software do svého počítače či mobilu.

Chtěla investovat na internetu, místo toho bude roky splácet dluh

Bezpečnost

Výběr článků

Načítám