Hlavní obsah

Muž z Olomouce myslel, že vydělá na lajkování videí. Přišel o 80 000

Olomouc

Lákavá nabídka snadného výdělku, k němuž stačilo dávat jen lajky videím, zlákala sedmatřicetiletého muže z Olomouce. Na účtu mu sice nejprve přibyly stokoruny, ale nakonec jej podvodník připravil o více než 80 tisíc korun. Novinky o případu v pondělí informovala policejní mluvčí Ivana Skoupilová.

Foto: Miloslav Hradil, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Muž policistům uvedl, že jej oslovila neznámá osoba přes mobilní aplikaci s nabídkou výdělku peněz. Mělo se jednat o dávání lajků videím na jedné sociální síti. Muž souhlasil a za pár kliknutí mu na jeho bankovní účet přišlo několik stovek,“ uvedla mluvčí.

Toto se podle ní několikrát opakovalo. „Jelikož nic nenasvědčovalo tomu, že by se mělo jednat o nekalé praktiky podvodníků, nechal se muž zlákat k zaplacení poplatku, aby se posunul v úrovni, a mohl si tak vydělat více peněz,“ konstatovala Skoupilová.

To se podle ní opět několikrát opakovalo, přičemž výše poplatku se neustále zvyšovala. Muž postupně poslal přes 80 tisíc korun. „Problém nastal až v okamžiku, kdy si chtěl nechat peníze vyplatit. Aby mu mohly být údajně vyplaceny, musel by poslat 150 tisíc korun. Tyto peníze však už poslat odmítl a rozhodl se celou věc oznámit na policii,“ podotkla mluvčí.

Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu. „V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí pachateli dle trestního zákoníku v krajním případě až dva roky za mřížemi,“ doplnila Skoupilová.

Napřed 100 000, teď milion. Muž ze Šumperska už podruhé naletěl na podvod s kyberměnami

Krimi
Související témata:
Like (lajk)

Výběr článků

Načítám