Hlavní obsah

Muž pokácel strom přímo na cyklistku a těžce ji zranil. Od soudu odešel s podmínkou

Plzeň

Pětačtyřicetiletý Petr Drábek odešel od Okresního soudu Plzeň-sever s podmínkou za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Loni v létě totiž kácel v Čeminech strom, který spadl na šedesátiletou cyklistku a vážně ji zranil. Rozsudek není pravomocný.

Petr Drábek před Okresním soudem Plzeň-severVideo: Klára Mrázová, Novinky

Článek

Podle samosoudce Radka Vydry se muž k činu doznal. „Obžalovaný neměl pracovat v lese sám, navíc měl zajistit nepřetržitý dozor odborné osoby, což také neudělal,“ shrnul Vydra.

Neštěstí se odehrálo minulý rok v srpnu, kdy Drábek vyrazil do obecního lesa. Plánoval porazit několik soušek na otop. Podle spisu kácel strom o výšce přibližně 21 metrů s průměrem kmene 36 centimetrů, který dopadl na lesní cestu. Tudy právě procházela poškozená a vedla elektrokolo.

„Obžalovaný nezajistil takzvaný ohrožený prostor, čímž se rozumí kruhová plocha nejméně o poloměru dvojnásobné výšky káceného stromu. Také nezajistil, aby se v tomto prostoru nenacházely žádné osoby,“ podotkl samosoudce.

Padající strom, jenž stál původně jen dva metry od cesty, ženu povalil na zem. Pod kmenem zůstala zaklíněná. Utrpěla těžká poranění, mimo jiné krvácení do mozku, pneumotorax a mnoho zlomenin po těle. Dosud podstoupila čtyři operace.

Drábek svého činu litoval a několikrát se poškozené omluvil. Kál se také před soudem. „Je mi hrozně líto, co se stalo. Byla to nešťastná náhoda. Kdybych mohl, vezmu to zpátky,“ řekl.

Postavit vlek nestačí

Pětačtyřicetiletý muž ale dle verdiktu pochybil, protože byl v lese sám. Místo, kde pracoval, nijak neoznačil. „Na straně, kam padaly stromy a kde je příjezd, jsem zavřel závoru. Z druhé strany jsem postavil vlek s traktorem přes cestu,“ hájil se Drábek. Dále uvedl, že před kácením se pořádně rozhlédl, ale nikoho nespatřil. „Až když strom začal padat, viděl jsem, že se tam pohybuje osoba. Křičel jsem, ať jde pryč. Byl to ale hrozný fofr,“ líčil.

Samosoudce však na citovaná slova namítl, že závoru i traktor s vlekem mohl kdokoliv jednoduše obejít. „Obžalovaný připustil, že při samotném kácení se na několik vteřin podíval na strom a pilu, tudíž nevěnoval pozornost tomu, co se děje okolo. A zřejmě právě v těchto několika vteřinách na místo přijela poškozená na kole a spadl na ni strom,“ poukázal Vydra.

V nemocnici žena strávila dva měsíce, po propuštění ale zůstala plně závislá na péči blízkých, protože se nemohla hýbat. „Nejhorší byla zlomenina kotníku. V prvních dnech lékaři nevěděli, jestli mi nohu nebudou muset amputovat,“ vzpomínala cyklistka, která dodnes nemá končetinu zahojenou a chodí o berlích.

Osudný den se zrovna vracela od syna z Ledců, kde rodina grilovala. „Manžel mě chtěl vzít dodávkou. Ale já jsem mu odpověděla, že je hezky a pojedu raději na kole,“ vracela se v čase. Aby se vyhnula provozu, zvolila lesní cestu.

Pilu slyšela jen z dálky

Cyklistka v onen osudný den nic netušila. Nikde nebyla žádná výstraha před kácením. Neviděla ani nikoho pracovat a pilu slyšela jen z dálky. Naposledy si pamatuje, že na kole vyjela do zatáčky. Samosoudce dále konstatoval, že povinností poškozené rozhodně nebylo, aby si zjistila, zda se v lese těží nebo probíhá jiná činnosti.

Zraněný kotník se ženě nezahojil a lékaři jí v něm zjistili poúrazovou artrózu. „Takže mi ho sešroubují a už s ním nebudu hýbat. Nikam nedojdu. Nemůžu se starat o vnoučata. Úplně se mi změnil život,“ plakala během hlavního líčení.

Okresní soud Plzeň-sever Drábkovi vyměřil sedmiměsíční podmíněný trest se zkušební dobou na patnáct měsíců. Rozsudek není pravomocný.

Dvacetimetrový strom pokácel muž na Plzeňsku přímo na cyklistku. Křičel jsem, byl to ale fofr, líčil u soudu

Krimi

Výběr článků

Načítám