Hlavní obsah

Muž obžalovaný ze založení požáru v Českém Švýcarsku zůstane ve vazbě, rozhodl soud

Ústí nad Labem

Bývalý dobrovolný strážce Národního parku České Švýcarsko, obžalovaný ze založení jeho požáru, zůstane ve vazbě. Rozhodl o tom ve středu na neveřejném zasedání Krajský soud v Ústí nad Labem.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Jiří Lobotka, obžalovaný ze způsobení lesního požáru v Českém Švýcarsku, stanul před soudem

Článek

Novinářům o rozhodnutí řekla státní zástupkyně Klára Kubátová.

Za obecné ohrožení a poškození cizí věci hrozí Jiřímu Lobotkovi až 15 let vězení. Vinu přiznal jen v případě menších požárů na Děčínsku, založení největšího požáru v historii ČR odmítá.

Ve vazbě je Lobotka od loňského května. Na začátku hlavního líčení letos v květnu působil zmateně, proto si soud vyžádal posouzení jeho psychického stavu. Soudce Roman Felzmann uvedl, že v důsledku medikace není možné, aby se obžalovaný účastnil procesu, a hlavní líčení přerušil.

Mozek mám vyhulený, slyším hlasy. Muž u soudu odmítl, že může za požár v Českém Švýcarsku

Krimi

Lobotka byl umístěn na vězeňské psychiatrii. „Myslím, že je na tom lépe, medikace mu byla celkem významným způsobem upravena,“ řekl novinářům obhájce Vít Pavko.

Uvedl, že jeho klient je nyní ve vazební věznici v  Litoměřicích. „Všechny strany řízení si přejí, aby se pokračovalo v  hlavním líčení, a to i klient,“ uvedl Pavko. „Klient stále tvrdí, že velký požár Českého Švýcarska v roce 2022 nezpůsobil,“ dodal obhájce.

Měl si donést líh

Podle obžaloby měl ale v noci na 24. července 2022 v Hřensku v lokalitě Malinový důl rozdělat oheň, a to v období dlouhotrvajícího sucha a velmi vysokých teplot. „Pomohl si k tomu přineseným lihem, zapalovačem a klestím,“ stojí v obžalobě.

Foto: Novinky

Obžalovaný Lobotka není podle soudce dočasně schopen absolvovat hlavní líčení.

Způsobení požáru v Českém Švýcarsku Lobotka opakovaně popíral už v minulosti. Podle obžaloby způsobil ještě několik menších požárů, například loňský požár rozhledny na Vlčí hoře ve Šluknovském výběžku či posedů.

Požár v Českém Švýcarsku se rozšířil nejméně na 1100 hektarů. Musely se evakuovat stovky lidí. Náročný zásah trval 21 dní. U likvidace požáru se vystřídalo 6000 hasičů. Obyvatelé několika obcí je museli opustit, v osadě Mezná shořely tři domy a plameny poničily i další stavby. Zavřená je od požáru největší atrakce v Hřensku Edmundova soutěska.

Spáleniště v Českém Švýcarsku pohltily pionýrské dřeviny

Věda a školy

Výběr článků

Načítám