Hlavní obsah

Muž na Ústecku loni ubil činkou novorozenou dceru, skončil v psychiatrické léčebně

Hrůzným případem vraždy vlastní dcery v kojeneckém věku se před více jak rokem zabývali kriminalisté v Ústeckém kraji. Vyplývá to z výroční zprávy Nejvyššího státního zastupitelství. Vrah nebyl potrestán, podle odborníků nebyl v době činu příčetný. Skončil v psychiatrické léčebně.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Muž na začátku loňského července v bytě fyzicky napadl v té době na posteli v ložnici ležící čtyřměsíční dceru s úmyslem ji usmrtit. Příčina jeho jednání nebyla zjištěna. Zpráva neuvádí, v jakém městě se čin stal, ani jak je pachatel starý.

Do pokoje si přinesl kovovou jednoruční činku, kterou svou dceru nejméně jednou udeřil do hlavy. „Následně ji přemístil z postele na podlahu a opět ji činkou, kterou držel obouruč za závaží na jednom konci, nejméně dvakrát udeřil do různých částí hlavy, čímž jí způsobil závažné poranění hlavy,“ je čin popsán ve zprávě.

V dalším napadení mu zabránila matka dítěte, která dceru vzala do náruče a společně se sousedy přivolala lékařskou pomoc. Přivolaný lékař však na místě již pouze konstatoval smrt miminka.

Byl nepříčetný

„Trestní stíhání obviněného bylo státní zástupkyní zastaveno, neboť podle důkazních závěrů nebyl obviněný v době činu pro nepříčetnost trestně odpovědný,“ stojí dále ve zprávě.

Není nebezpečný, napsal znalec o muži, který napadl 13 žen a pobodal školačku

Krimi

Vzhledem ke znalci konstatované duševní poruše a nebezpečnosti jeho pobytu na svobodě pro možnost opakování podobného jednání byl obviněný převezen a hospitalizován v Psychiatrické nemocnici Kosmonosy.

Pachateli bylo soudem uloženo ochranné léčení v ústavní formě, které aktuálně vykonává. „V takovýchto případech pak ze zákona každé dva roky soud, v jehož obvodu působnosti se nachází příslušná psychiatrická nemocnice, ve veřejném zasedání rozhoduje, zda trvá účel uloženého léčení. V kladném případě toto léčení prodlužuje, a to i opakovaně,“ přiblížila Novinkám další postup Kateřina Doušová, náměstkyně krajské státní zástupkyně v Ústí nad Labem.

Pachatel se léčí na psychiatrii

Ve věci je pak podle ní činný státní zástupce příslušného okresního státního zastupitelství. „Stručně řečeno se tedy pachatel v psychiatrické nemocnici nachází, dokud není zřejmé, že je zajištěna ochrana společnosti i jeho samotného,“ zdůraznila Doušová.

Může podle ní také nastat situace, kdy je pachatelův stav stabilizovaný, nehrozí z jeho strany žádné nebezpečí a je soudem rozhodnuto o změněně formy výkonu léčby z ústavní na ambulantní, kdy je pachatel svěřen do péče příslušného specialisty - psychiatra, kde je jeho stav nadále sledován.

Na dotaz Novinek, zda se pachatel těžko uvěřitelného zločinu na vlastní dceři léčil s psychickými problémy již před skutkem, Doušová odpověděla, že informace o zdravotním stavu pachatele bez jeho souhlasu nemůže poskytnout.

„V obecné rovině mohu pouze sdělit, že po provedeném znaleckém zkoumání u něj bylo zjištěno, že v době páchání trestné činnosti trpěl duševní poruchou,“ zopakovala náměstkyně.

Psychický stav vraha z fakulty se zhoršil v době covidu

Krimi

Výběr článků

Načítám